Банкеръ Weekly

Съдби

Сам вкъщи

Петгодишно дете в Китай, оставено само вкъщи, открило и накъсало на малки парченца 50 хил. юана (7250 долара), скрити от баща му. В продължение на два дни мъжът се опитвал да залепи банкнотите, за да ги обмени в банката срещу нови, но накрая се предал. Разорителният инцидент се случил в Циндао, провинция Шандун.

Бизнесменът с фамилия Гао занесъл парчетата в съседната банка и помолил за помощ, но му отговорили, че за да обмени купюрите, трябва да ги залепи. "Положих много усилия, но успях да "събера" само няколко банкноти. Някои от тях бяха скъсани на две части, но други - на десетки", казал човекът пред журналисти. По думите му парите, скрити в тайника, били от банков кредит и след този случай "разкритикувал" сина си, но не го наказал: "В края на краищата той е твърде малък, за да разбере."

През зимата на 2016-а в китайските медии се появиха съобщения за няколко семейства, които са се лишили от спестяванията си за черни дни при необичайни обстоятелства. В провинция Шанси например жена съхранявала парите, спечелени от съпруга й, в бъчва. Когато в странното скривалище се натрупали 27 хил. юана, тя ги скрила в пещера, но там те били изядени от плъхове. "Неграмотна съм, затова не мога да се обърна към някоя банка - оправдала се жертвата на гризачите. - Мислех, че е съвсем безопасно да пазя парите в пещерата."

Възрастен фермер от провинция Гуейджоу се изхитрил да зазида всичките си спестявания (над 70 хил. юана) в стените на дома си. Три години по-късно се оказало, че завитите във вестници и пластмасови пликове банкноти били или здраво слепени, или изгнили. Причина за това било голямото наводнение, което буквално заляло къщата.

Според действащите в Китай правила гражданите могат да получат компенсация за унищожени по погрешка или в резултат на нещастен случай пари. Те обаче са длъжни да докажат законния произход на доходите си и колко банкноти и с какъв номинал са били унищожени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във