Банкеръ Weekly

Кариера

Сафра Кац: "Репутацията е с кратък срок на годност"

Изпълнителният директор на софтуерния гигант Oracle - Сафра Кац, е спечелила през 2017-а общо 135 млн. долара, според последния отчет на компанията. Това я нарежда сред най-високо платените жени мениджъри в света. Тя е една от онези 61 дами милиардери, които са спечелили сами състоянието си. Всъщност те са едва 3 на сто от общия брой на милиардерите в класацията на Forbes. Останалите 182 най-богати жени са наследили парите си.

Сафра защитава личния си живот и рядко общува с журналисти. В едно от малкото си интервюта за Forbes през 2006-а тя не съобщава никакви подробности за битието си или за бъдещите си планове. Единственото, което признава, е, че не е искала да става изпълнителен директор на водещия производител на софтуер. Причините за неприязънта й към популярността в медиите обяснява съоснователят на Oracle, милиардерът Лари Елисън: "Тя е видяла какво придружава славата и богатството и не е във възторг от гледката."

Вестниците пишат, че мъжът на Сафра - писателят Гел Тирош, е поел грижата за децата. През 2000 г. тя сподели пред Fortune, че отчасти дължи успехите си на готовността на съпруга й да помага в отглеждането на двете им хлапета. Така или иначе, през последните 20 години Кац успя без излишен шум да си създаде репутация в Oracle и да стане един от най-надеждните помощници на Елисън. Освен това забогатя. 

Родената в Израел Сафра е завършила Уортънската школа на Университета на Пенсилвания през 1983-а, а през 1986-а получава степен по право в същото учебно заведение. След това работи 14 години в сферата на финансите, специализирайки се в отрасъла на софтуера и е управляващ директор на инвестиционната банкова група Donaldson, Lufkin & Jenrette в продължение на три години преди да започне в Oracle през 1999-а като старши вицепрезидент. Наема я лично Елисън.  

Смята се, че именно Сафра стои зад агресивната стратегия за поглъщане на други компании - от началото на хилядолетието Oracle е похарчила над 60 млрд. долара за повече от 130 придобивки, включително и за двете най-големи враждебни поглъщания в историята на високите технологии. През юни 2003-а Oracle инициира продължилия година и половина процес на придобиване на тогавашния си конкурент PeopleSoft  въпреки възражението на борда на директорите и на правосъдното министерство на САЩ. Сделката беше приключена през януари 2005-а, след като Oracle плати за PeopleSoft 11 млрд. долара - два пъти повече от първоначалната оферта.

Три години по-късно, през април 2008-а, Oracle придоби BEA Systems за 8.5 млрд. долара за радост на милиардера и инвеститор Калр Айкън, който с месеци убеждаваше представителите на фирмата да се съгласят на сделката. През месец май 2018-а - в реч пред випускниците на Уортън, Кац призна, че е водила лично преговорите с инвеститора милиардер, но не съобщи други подробности. "Не мога да говоря (за това) публично - каза тя на бъдещите мениджъри. - Ще е недостойно за една дама."

През септември 2014-а, когато Елисън напусна поста генерален директор, Кац стана един от двамата шефове на Oracle (заедно с Марк Хърд). Впрочем съоснователят си остава изпълнителен председател на съвета на директорите. Сафра никога не е била чужда на агресивния стил на водене на преговори, но в речта си пред завършващите Уортънската школа даде съвети, които помагат да се разбере защо Елисън е избрал именно нея за своя приемница. Първият от тях едва ли ще учуди някого: "Медиите не са ви приятели - каза Кац. - Винаги ме е поразявало колко топмениджъри наистина вярват, че имат приятели сред журналистите." Вторият е: "Бъдете честни. Глупостта може да се заглади, но лъжата никога. Репутацията е стока с кратък срок на годност и когато той изтече, изтича завинаги."

Колкото до плановете на Кац, сега в центъра на интересите й е изкуственият интелект. През ноември 2018-а  стана член на Националната комисия за сигурност по въпросите на изкуствения интелект - нов орган, създаден за преодоляване на превъзходството на някои държави над САЩ в тази сфера. Няколко месеца преди това в Париж на Station F - най-големия бизнес инкубатор в света, тя изрази мнението си, че в бъдеще ще успяват компании, които могат да създават машини, базирани на потребителски данни, за да намират и решават проблемите, преди да възникнат усложнения. По думите й истинската сила на изкуствения интелект е в това да бъде използван във всичко, което правим. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във