Банкеръ Daily

Съдби

Сафет Халид стана герой на западните медии

Сафет Халид от село Зарица стана герой в западните медии заради благородната му постъпка и спасяването на щъркели от измръзване.

Репортажи за добрината на Халид направиха "Франс прес" и "Гардиън", а впоследствие и не дотам известни европейски медии.  Под заглавие "Българи се втурват да спасяват колония стресирани и измръзнали щъркели" АФП разказва как Сафет увлече десетки негови сънародници да последват добрия му пример.

"Какво бихте направили, ако попаднете на множество стресирани щъркели, покрити с лед и налягали из заснежено поле? В България хората ги прибират у дома си, пише френската агенция

"Намерих пет замръзнали щъркела близо до пътя към селото онзи ден – разказва 53-годишният Сафет Халид пред чуждата медия. – Прибрах ги вкъщи, запалих печката, за да се стоплят и ги нахраних с риба."

Халид, служител по поддръжката на пътищата, предизвика вълна от подкрепа в социалните мрежи и други от региона също последваха примера му, вследствие на което повече от 40 птици бяха приютени в къщите, гаражите и плевните на хората.

Халид разкрива пред журналистите, че планира да задържи щъркелите в дома си още няколко дни – докато преминат силните ветрове, минусовите температури и снежните бури, а според прогнозата лошото време ще продължи до края на седмицата.

Спасителят на щъркелите от Зарица споделя, че вече е получил няколко клъввания по ръката, но приема това с усмивка. Казва, че птиците се чувстват добре в дома му.

Медията отбелязва, че през 2016-а в България са били преброени почти 6 хил. обитаеми щъркелови гнезда, което е с около хиляда повече, отколкото са били преди десет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във