Банкеръ Daily

Съдби

Саарланд – малката зелена провинция между Германия и Франция

Трамваят Saarbahn пред кметството в Саарбрюкен.
S 250 270f0a6c bc51 48c7 a6bf dc60aa950e55

Саарланд (на немски: Saarland) е една от шестнадесетте федерални провинции на Германия. Тя граничи с Франция на юг и запад, с Люксембург на запад и провинция Райнланд-Пфалц на север и изток.

Саарланд заема площ само от 2570 кв. км и има 1.018 млн. човека население. По площ и по население провинцията е най-малката от всички германски Flächenländer ("провинции с площ"), с изключение на градовете-провинции Бремен, Берлин и Хамбург.

Федералната провинция е именувана на река Саар, която е приток на река Мозел и преминава през провинцията от юг в посока северозапад. Саар (на френски: Sarre, на немски: Saar, немско произношение Заар) е река в Североизточна Франция и Западна Германия, и е приток към река Мозел. Тя извира от планината Вогези на границата на Елзас и Горна Лотарингия с два потока, и двата, започващи в близост до Донон, най-високия връх в северната част на Вож.

Със своите колоездачни маршрути Саарланд залага на движението и разнообразието - семейни маршрути по протежение на речни долини, трансгранични маршрути до Франция и Люксембург или изкачване по възвишенията на Хунсрюк (Hunsrück). Прекосете Саарланд комфортно по колоездачния маршрут Саар, който беше първият дълъг трансграничен маршрут, отличен с четири звезди от Германския колоездачен клуб ADFC.

Девствена природа и отлично качество на туристическите пътища - в Саарланд гъстата мрежа от около 50 първокласни маршрута обещава неповторими туристически преходи. Само през последните пет години четири първокласни маршрута в провинцията спечелиха званието "Най-красив туристически маршрут в Германия". А преходът Саар-Хунсрюк-Щайг (Saar-Hunsru-Stin) със своите 180 км беше отличен като най-красив туристически маршрут за 2009 година. Открийте Саарланд по тези прекрасни туристически маршрути!

Саарланд предлага разнообразни и трансгранични възможности за любителите на голфа. Разположените в привлекателни местности и отлично поддържани голф-игрища карат да затупти сърцето на всеки голфър.

Добрата храна се цени високо в Саарланд. Традиционна домашна кухня от швенкбратен (Schwenkbraten) до питателни картофени гозби, ексклузивни менюта три звезди или кулинарни експерименти - тук готвачите предпочитат местни продукти с най-високо качество. Провинцията вдъхновява своите готвачи към върхови постижения - тук има най-много отличени със звездите на "Мишлен" заведения на глава от населението.

Повечето жители на Саарланд живеят в градската агломерация, намираща се близо до френската граница, заобикаляща град Саарбрюкен. Саарбрюкен (на немски: Saarbrücken - Заарбрюкен) е столица на провинцията. Градът е университетски град, политически, икономически и културен център на Саарланд. Населението му е само 175 741 жители, а гъстотата - 1052 човека/кв. километър. 

Саарбрюкен е симпатичен град с богат културен афиш, барокова архитектура, френски чар и саарландско умение да се живее. Той е университетски град и столица на федерална провинция, икономически център и панаирен град. Столицата на Саарланд се намира в центъра на голям регион между три държави и същевременно е спокоен и весел град, в който просто може да се чувствате добре.

Сред историческите паметници на града са каменният мост над река Саар (построен през 1546 г.), готическата ктиторска църква Св. Арнуал от ХІІІ век, замъкът Саарбрюкен от 18-и век. Площадът около църквата Св. Йохан, с неговите бутици, бистра, ресторанти и живописни улички, е сърцевината на градския живот в Саарбрюкен.

През 1815 г. Саарбрюкен пада под властта на прусите и на два пъти през 20-и век (1919-1935 и 1945-1957) част от територията на Саар е под администрацията на Франция. Поради това, както и заради географската близост с Франция, градът запазва известно френско влияние.

Бароковите постройки на архитекта Фридрих Йоахим Щенгел свидетелстват за разцвета на града през 18 век. От замъка се разкрива вероятно най-красивата гледка към града, чийто облик и до днес е белязан от делото на майстора строител Щенгел. Църквата Лудвигскирхе е короната на неговото творчество и се смята за една от най-изчистените в стилово отношение и най-красиви евангелски барокови църкви в Германия.

Градът се обслужва от летище „Саарбрюкен-Енсхайм“. В Саарбрюкен се намира основният кампус на Университетът на Саарланд (на немски: Universität des Saarlandes). Основан е през 1948 г., а структурата му включва осем факултета и институти, вкл. Института „Европа“. Университетът е известен най-вече с научните си изследвания и образование в областите компютърни науки, компютърна лингвистика и материалознание.

По-големи близки градове са Карлсруе (около 140 км източно), Манхайм (около 130 км североизточно), Франкфурт на Майн (185 км североизточно), Щутгарт (210 км източно), Люксембург (Люксембург, 90 км северозападно), Мец (Франция, 80 км западно), Нанси (Франция, 120 км югозападно) и Париж (Франция, 400 км западно).

Саарбрюкен е свързан посредством градски транспорт с френския град Саргемин (Sarreguemines), което позволява лесно прекосяване на границата между двете страни. Саарбрюкен е свързан и със сателитния град Фьолклинген, където се намира мината и старата фабрика за стомана "Фьолклингер Хюте" (Völklinger Hütte) - първият индустриален паметник, обявен за Световно наследство от ЮНЕСКО през 1994 г. и един от централните обекти по Европейския маршрут на индустриалното наследство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във