Банкеръ Weekly

Съдби

С "Потъването на Созопол" започва "Киномания"

Новият български филм "Потъването на Созопол" на режисьора Костадин Бонев ще открие тазгодишното издание на "Киномания" на 13 ноември, съобщиха организаторите на фестивала. Кинофестивалът ще представи над 60 заглавия до края на ноември.

Селекцията включва новия филм на Костадин Бонев по книгата на Ина Вълчанова "Потъването на Созопол", за който двамата получиха награда за сценарий на неотдавна отминалия фестивал "Златна роза", а Снежина Петрова - за главната роля. Във филма, който показва Созопол от близкото и нетолкова минало, "eдин човек купува десет бутилки водка и заминава за Созопол, където е прекарвал летата си. Той вярва, че когато допие последната бутилка, животът му ще се промени". В главните роли още са Деян Донков, Светлана Янчева, Стефан Вълдобрев и Васил Гюров, а прожекцията е на 13 ноември в НДК.

"Чуй" на изследователката Диана Иванова за радио "Свободна Европа" разкрива непоказвани кадри и документи от архива на Държавна сигурност, интервюира слушатели, журналисти и агенти на службите, имали за задача да противодействат на една от най-вражеските радиостанции за комунистическия режим. Премиерата на лентата е в кино "Люмиер" на 14 ноември.

Останалите три любопитни прожекции са документалните филми на Георги Тошев за шведската поп група АББА, българската естрадна прима Богдана Карадочева и за актрисата Татяна Лолова, която ще отбележи своя юбилей (80 г.) с премиерата на филма на 25 ноември.

Общо 45 от чуждестранните филми в програмата могат да бъдат видени само на "Киномания", сред които е новата черна комедия на мексиканеца Алехандро Гонзалес Иняриту.

"Магия в полунощ" на режисьора Уди Алън също ще бъде показан на феста. "Принизяването" на Бари Левинсън с Ал Пачино и "Майстор готвач" на Джон Фавро и с участието на София Вергара, Скарлет Йохансон, Дъстин Хофман и Робърт Дауни-Джуниър привличат вниманието със звездните си екипи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във