Банкеръ Daily

Съдби

С "Черния четвъртък" започна Голямата депресия

На 24 октомври /черния четвъртък/ през 1929 г. Нюйоркската фондова борса се срива, което довежда до серия от банкрути и предизвиква световна рецесия.

Той е последван от черния понеделник (28 октомври) и черния вторник (29 октомври) - дните, през които акциите отчитат най-голям срив. С това приключва бичия пазар, който се вихри от 1920 година, и започва Голямата депресия.

Крахът на Уолстрийт от 1929-а представлява криза на Нюйоркската фондова борса от 24 октомври до 29 октомври 1929 г. Сриването на курсовете на акциите слага начало на най-голямата икономическа криза на 20 век.

Причините за кризата лежат във високата степен на либерализация на международния пазар, както и в крайната форма на либерализъм в Щатите по онова време.

След Първата световна война /от 1914 до 1918 г./ Европа излиза изтощена без достатъчно собствено производство, което допринася за годините на невероятен икономически ръст за САЩ. Старият континент отново си стъпва на крака и намалява драстично количеството на внесени стоки, което допринася за свръхпродукцията в САЩ. Системата за кредитиране и ниските данъци върху капиталите довеждат до масова спекулация на борсата. Цените на акциите са в постоянен ръст, който обаче не отразява реалното състояние на компаниите.

Отворените граници между Европа, Америка и страните от третия свят бързо превръщат кризата в световна. Липсата на покупателна способност на населението, съчетана със свръхпродукция, довеждат до фалити на огромна част от предприятията, безработица и глад във всички засегнати от кризата страни. Добитъкът бива заравян в САЩ, кафето се изгаря в локомотивите в Бразилия. Тези опити за стабилизация на цените се оказват безпочвени, защото без работа хората не могат да си позволят да купуват, още по-малко и на по-високи цени.

Кризата в САЩ бива овладяна едва при президента Франклин Рузвелт /32–ят президент на САЩ /1933–1945 г./ и неговият Нов курс.
Той има най-дългия мандат и е единственият президент, избиран повече от два пъти на тази длъжност. Рузвелт е една от основните политически фигури в историята на 20 век. Роден в богатство и привилегии, преодолявайки болестта, която го прави инвалид, застава начело на реформите. Приятелите и семейство му го наричат Франк. А в обществото е известен като FDR. Той е един от най-популярните американски президенти, води страната и нацията при преодоляването на Голямата депресия и през Втората световна война.

По време на кампанията Рузвелт се зарича: "Обещавам ви, обещавам и на себе си, че хората на Америка ще имат нов курс", като този лозунг става емблематичен за неговата кампания, а по–късно се превръща и в законодателна програма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във