Банкеръ Daily

Съдби

Руснаци инвестирали близо 100 млн. долара в сгради на Тръмп

S 250 8a320a81 cd20 4f94 be5d cd6fba40dd85

Представители на руския елит са инвестирали близо 100 млн. долара в сгради на Доналд Тръмп, показа разследване на "Ройтерс" Агенцията посочва, че в предизборната си кампания миналата година президентът на САЩ е омаловажил бизнес връзките си с Русия, а след встъпването си в длъжност заяви, че не е сключвал никакви сделки в страната.

Разследването обаче установи, че в САЩ представители на руския елит са инвестирали в сгради на Тръмп. Най-малко 63 души с руски паспорти или адреси в Русия са купили собственост за най-малко 98.4 милиона долара в седем луксозни кули с марката Тръмп в Южна Флорида.

Купувачите са бизнесмени, свързани с политическия елит, като например бивш изпълнителен директор в държавна строителна фирма, базирана в Москва, който работи с военни и разузнавателни съоръжения, един основател на инвестиционната банка на Санкт Петербург и друг - съосновател на конгломерат с интереси в банкиране, недвижими имоти и електроника. Хора от второто и третото ниво на руската власт също са инвестирали в сградите Тръмп.

Изглежда, че никой от купувачите обаче, не е от вътрешния кръг на руския президент Владимир Путин, посочва Ройтерс.

Белият дом пренасочва въпросите на агенцията към фирмата, която е сключвала договорите, чийто главен юрисконсулт заявява, че контролът върху бизнес връзките на президента Тръмп с Русия е неоправдан. "Мога да кажа категорично, че това е пресилена история, която е медийно създание", коментира Алън Гартън в интервю. "Аз съм работил с тази фирма и знам отношенията на компанията."

Анализът на агенцията установи, че най-малко 703 - или около една трета - от собствениците на 2044 имота в сградите на Тръмп във Флорида са дружества с ограничена отговорност, а фирмите с ограничена отговорност имат възможност да скрият самоличността на истинския собственик . И националността на много купувачи не може да бъде определена. Американци с руски произход, които не са използвали руски адрес или паспорт в покупките си, не са били включени в разследването.

"Президентът отрича да има инвестиции в Русия, но той не казва нищо за руски инвестиции в неговия бизнес и собственост в САЩ", коментира пред "Ройтерс" Адам Шифт, демократ от Комисията по разузнаване на Конгреса на Щатите. "А това засяга всички американци и може би е още една причина президентът да отказва да публикува данъчните си декларации", допълва той.

Един от големите купувачи в имотите на Тръмп във Флорида е Александър Юзвик. През 2010 година той и жена му стават собственици на апартамент за 1,3 милиона долара. До 2016 година Юзвик е бил изпълнителен директор на "Спецстрой", компания, която произвежда и военни съоръжения. Тя е работила в тясно сътрудничество с Академията по обучение на кадри на ФСБ, службата наследила КГБ. Фирмата е работила и при изграждането на административната сграда на щаба на ГРУ - руското военно разузнаване.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във