Банкеръ Weekly

Съдби

РУСКО КИНО ВЪВ ФОКУСА НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Традиционният за меломаните София Филм Фест ще ни предложи тази година богат избор от сто игрални, 20 документални и 60 късометражни филма в периода от 6 до 16 март. Дванадесетото издание на кино събитието ще бъде открито с новата продукция на Рангел Вълчанов А днес накъде. Тя е продължение на хитовата лента от 80-те години А сега накъде.
Специален фокус на фестивала ще бъде руското кино, включвайки филмите 12 на Никита Михалков, Монгол на Сергей Бодров-старши, Карго 200 на Алексей Балабанов, Прости неща на Алексей Попогребски, Александра на Александър Сокуров и Пътешествие с домашни животни на Вера Сторожева.
Панорамата на новото българско кино ще представи филмите Шивачки на Людмил Тодоров, Моето мъничко нищо на Дочо Боджаков, Малки разговори на Владимир Краев, Летете с Росинант на Джеки Стоев и други наши ленти. Прожектиран ще бъде и филмът Светът е голям и спасение дебне отвсякъде по нашумялата едноименна книга на Илия Троянов. Режисьорът на амбициозната копродукция на България, Германия, Словения и Унгария е Стефан Командарев, а музиката е написана от Стефан Вълдобрев.
Сред специалните гости на фестивала ще бъде руският режисьор Никита Михалков. Той ще получи Наградата на София за цялостен принос в кино изкуството. Събитието ще уважи и френският сценарист Жан-Клод Кариер, автор на над 130 сюжета. Турският режисьор бунтар Фатих Акин пък ще присъства на премиерата на последния си филм Краят на рая, носител на статуетка за най-добър сценарий от фестивала в Кан тази година.
Най-голямото отличие за българския фест обаче е мястото, което му отреди през тази година популярното списание Варайъти в класацията си за 50-те световни фестивала, които не трябва да се пропускат. Изданието посочва, че събитието се отличава с интересна програма, фокусирана върху местната кинопродукция, както и върху представянето на изгряващи млади таланти от Източна Европа. Не е пропуснат и фактът, че на София Филм Фест са пристигали известни личности като Емир Кустурица, Вим Вендерс, Тери Джоунс и много други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във