Банкеръ Weekly

Съдби

Росен Плевнелиев на 50

Днес българският президент Росен Плевнелиев празнува своя петдесети рожден ден. Най-вероятно президентът ще отпразнува днешния си юбилей със семейно тържество със съпругата си Юлияна и тримата си сина.

Държавният глава встъпи в тази длъжност през 2012 година, след като беше министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на Бойко Борисов. Голям обществен интерес и критики срещу него предизвика решението на съпругата му да не взима участие в публичните ангажименти на президента.

Един от най-смелите му ходове като държавен глава беше решението му да напускане церемонията по встъпване в длъжност на Венета Марковска като конституционен съдия заради скандалите около нея. Впоследствие тя се отказа от поста.

В началото на 2013-а година Плевнелиев се нагърби и със сформирането на служебен кабинет, който да организира предсрочни парламентарни избори. Начело той избра да застане дипломата Марин Райков. През мандата си той наложи частично вето на Изборния кодекс, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и върху този за чужденците.

На днешната дата рожден ден празнуват и редица известни личности, сред които създателят на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг, холивудският режисьор Джордж Лукас, актрисата Кейт Бланшет, българската гимнастичка Симона Пейчева и ексминистърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във