Банкеръ Daily

Съдби

Rolling Stones прескача Желязната завеса с концерт във Варшава

Вече 57 години "Ролинг Стоунс" владее сърцата на рок феновете.

На днешния ден през 1967 г. Rolling Stones изнася първия си концерт за Желязната завеса - във Варшава - столицата на Полша и най-големият град в страната.

През 1966 г. британската група изоставят частично увлечението си по ритъм енд блуса и записват най-големия си като времетраене студиен албум дотогава "Aftermath" (Равносметка). Групата е много горда с продукта, който съдържа няколко от успешните им песни като Lady Jane ("Лейди Джейн"), Out Of Time ("Вече ти отмина времето"), Mother's Little Helper ("Малкият помощник на мама" - имат се предвид успокоителните хапчета) и Under My Thumb ("Под чехъл"). Записите осезаемо имитират промяната в стила на "Бийтълс" и търсят разнообразни аранжименти, някои от които в духа на средновековната и бароковата музика. Брайън Джоунс разгръща неподозирания си дотогава талант на мултиинструменталист, като вкарва в студиото ситар и старинния струнен инструмент дулцимер. Впоследствие посяга и към флейтата - в успешния им хит от 1967 г. Ruby Tuesday, който се изкачва на първо място в американската класация за сингли, независимо че е издаден на "Б" страна. Паралелно със сингъла групата издава и албума Between the Buttons.

В края на 1967-а те издават и албума Their Satanic Majesties Request, който обаче не е добре приет от критиката, считайки го за лоша имитация на класиката на "Бийтълс" - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

"Ролинг Стоунс" (The Rolling Stones), е рок група, създадена през 1962 г. в град Дартфорд, графство Кент, който е намира само на 25 км югоизточно от центъра на британската столица Лондон. Лидерът на групата Майкъл Филип "Мик" Джагър (Michael Phillip "Mick" Jagger) - певец, филмов продуцент, текстописец и бизнесмен, е нейн вокалист вече 57 години, а от 1985 година започва и солова кариера. Мик Джагър е посветен в рицарство от принц Чарлс през 2003 година.

"Стоунс" е една от най-значимите и популярни групи от този жанр. Четиримата са пионери със смесването на рокендрол и блус, което оформи хард рока. Те са антипод на по-поп звучащите британци от "Бийтълс". Не бива да пропускаме и факта, че много рок изпълнители - по тяхно време и след това, са повлияни от звука, визията и държанието на "Ролинг Стоунс", наричани често "най-добрата рокендрол група на всички времена."

В началото на 50-те години на миналия век Кийт Ричардс и Мик Джагър са съученици в началното училище Уентуърт в Дартфорд. Те се срещат отново през 1960 година, когато Ричардс посещава колежа по изкуства Сидкъп, а Джагър учи в Лондонското училище по икономика. Тогава те събират групата Литъл Бой Блу и Блу Бойс заедно с общия си приятел Дик Тейлър, по-късно член на "Прити Тингс".

По това време другите основатели на "Ролинг Стоунс" - Брайън Джоунс и пианистът Иън Стюарт, се изявяват на лондонската ритъм енд блус сцена, насърчавани от Сирил Дейвис и Алексис Корнър.

Първата репетиция на групата е организирана от Джоунс и включва Стюарт, Джагър и Ричардс. През юни 1962 година тя е в състав: Джагър, Ричардс, Стюарт, Джоунс, Тейлър и барабаниста Тони Чапман, който малко по-късно напуска. Джоунс дава името на групата в чест на песента на Мъди Уотърс "Rollin' Stone".

"Ролинг Стоунс" първоначално придобиват популярност във Великобритания и Европа, а след това и в Съединените щати, като част от т.нар. Британско нашествие. Групата  има издадени във Великобритания 22 студийни и 8 концертни албума и многобройни компилации, като броят на продадените албуми в целия свят надхвърля 200 милиона. "Sticky Fingers" (1971 г.) поставя началото на поредица от осем студийни албума, които достигат първо място в американските класации.

През 1989 година музикантите са включени в Залата на славата на рокенддрола, а през 2004-а са поставени на четвърто място в класация на списание "Ролинг Стоун" на 100-те най-велики изпълнители на всички времена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във