Банкеръ Weekly

Съдби

Робот публикува първата си статия

Роботът на име Сяо Нан публикува първата си статия в китайска медия. Тя се състои от 300 йероглифа и е намерила място на страниците на вестник Southern Metropolis Daily. Роботът е посветил материала си на сериозното раздвижване в обществения транспорт преди настъпването на китайската Нова година, чийто символ е Червеният огнен петел. Той се е справил с написването на текста само за една секунда.

По думите на професор Ван Сяоцзюн, който се занимава с разработката на автоматизирани машини, Сяо Нан може да "твори" не само кратки, но и по-дълги материали и много бързо анализира информация. Но способностите му са далеч от тези на хората, упражняващи журналистическата професия. Например, не може да избира необходимата насока в разговор и да задава допълнителни въпроси. Според учените обаче роботите могат да помагат на "истинските" журналисти, а и в бъдеще способностите им вероятно ще се увеличат. 

Междувременно в Европа бе разработен законопроект за признаване на специален юридически статут на машините с изкуствен интелект. Автор на инициативата е Мади Делво, която смята, че в условията на технологичния прогрес съществуващото законодателство е "непълно" и Европейският съюз е длъжен да установи някакви базови етични норми, за да се избегнат проблеми в бъдеще. Роботите и андроидите стават все по-автономни и е все по-трудно да бъдат смятани просто за инструменти в ръцете на хората. Ето защо са необходими нови юридически норми, определящи статута на устройствата, които могат да са частично или изцяло отговорни за действията си. Законопроектът вече получи одобрението на комисията по юридическите въпроси на Европарламента и може да бъде разгледан още през февруари 2017-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във