Банкеръ Daily

Съдби

Рибните запаси на планетата са намалели наполовина

Рибните запаси, които имат огромно значение за осигуряването на прехраната на човечеството, са намалели значително в световен план. Това показва извънреден доклад "Жива синя планета" на Глобалния екофонд (WWF).

За последните 40 години морските бозайници, птици, влечуги и риби са намалели наполовина, а при едно от най-популярните рибни семейства, включващо рибата тон, скумрията и паламуда, спадът е с цели 74%. Изследването обхваща 5829 популации на 1234 видове риби. Тревожното състояние на моретата и океаните засяга всички държави, но най-вече развиващите се страни, посочва докладът.

Отвъд очевидната вреда за природата, заплахите за океана имат и икономически измерения. Според оценките на WWF годишният обем на икономическите дейности, свързани с океаните, възлиза на 2.5 трилиона долара.
 
Еколозите призовават световните лидери да положат усилия и възстановяването на океаните и опазването на крайбрежните популации да влезе сред приоритетните цели на ООН за устойчиво развитие, които предстои да бъдат приети по-късно този месец в Ню Йорк.
 
Екоорганизацията си е поставил за цел да информира потребителите как да подбират рибата, която купуват, така че да не насърчават свръхулова или незаконния риболов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във