Банкеръ Weekly

Съдби

Реставрирахадвe от фигурите на "Лъвов мост"

Първите две бронзови фигури на лъвове на Лъвов мост вече са консервирани и реставрирани и отново бяха монтирани върху паметника. Те са в специална защитна опаковка, тъй като строителните работи на кръстовището не са приключили и необходимо да бъдат предпазени.


Проектът е на стойност 300 хил. лв., а целта е емблематичният за София мост да бъде възстановен в оригиналния си вид. Работата по реставрацията се извършва от екип начело с скулптора и реставратор Марин Марков, който извърши реставрацията на паметника на Васил Левски и паметника на Цар Освободител.


Реновацията на другите два лъва се очаква да приключи до септември. Продължава и работата по археологическите проучвания и разкрития в южната част на моста. На обекта работи екип от археолози под ръководството на д-р археолог Александър Станев.


Това е първата и единствена до този момент реновация на бронзовите фигури след тяхното поставяне върху моста през 1891 година. За да се запазят от атмосферните условия и вредните газове във въздуха, върху тях е положен микрокристален восък, който трябва да ги съхрани във времето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във