Банкеръ Weekly

Съдби

РЕКВИЕМ ЗА ОКЪРВАВЕНИТЕ МИЛИОНИ

И РАЗСТРЕЛЪТ НА ЛАЗАР АНЕВ ВЪВ ВАРНА НЯМА ДА РАЗДВИЖИ СЪДЕБНО-СЛЕДСТВЕНАТА СИСТЕМА

На 9 срещу 10 август през нощта във Варна бяха разстреляни 35-годишният Лазар Анев и личният му бодигард Красимир Вълчев. В гръб. Според официалната информация, неизвестните килъри са надупчили жертвите си със седем куршума. Образувано е следствие, за чиято съдба още отсега залозите вървят 150 към 1, че то ще бъде спряно. Поради неразкриване на извършителите. Така, както са вдигнати на трупчета всички подобни екзекуции през последните десет години.
На някого следващите редове сигурно ще му прозвучат като Списък на геройски загиналите в борбата за нов икономически ред в България, но е добре да си припомним (поне поименно) за какво точно става дума. Стефан Мирославов (Крушата), Герман Винокуров, Васил Илиев, Фалконети, Кимбата, Иван Кудев, Георги Калапатирев (Жоро Италианеца), Данчо Марков, Лисицата, Каратиста, Богата, Картофа, Петър Петров (Патерицата), Николай Механджийски, Момчил Бенев, Поли Пантев - едва ли има в момента човек, който наизуст да знае всички сикаджии, висаджии, седмици, бивши барети, каратисти и какви ли не още работници в силовите структури, разстреляни или взривени в името на бизнеса, чиито физически убийци все още се разхождат на свобода из широкия бял свят.
Тук сме длъжни да прибавим още имената на бившия заместник-шеф на просветното министерство Ламбо Кючуков - екзекутиран в полите на Витоша, доц. Цветан Цветанов - разстрелян на 200-300 м от лобното място на бившия премиер Андрей Луканов, музикалните босове и некороновани крале на аудиопиратството Марко Михайлов и Емил Димитров (Макарона), боса на холдинг Напредък Илия Гьошев, шефа на Натурела Маслев.
Две са основните версии, по които ченгета и следователи винаги са тръгвали да нищят показните екзекуции и в 80% от случаите са стигали до... никъде: неуредени сметки и преразпределение на пазара (независимо дали става дума за крадени коли, наркотици, организирана проституция, контрабанда на цигари, кабелни телевизии или износ на череши).
Мина времето, когато заради невърнати борчове хвърчаха глави. Тъй наречените момчета съвсем навреме осъзнаха, че е по-добре да имаш жив длъжник, отколкото да чакаш от умрял писмо - сподели пред БАНКЕРЪ човек, запознат с философията на съвременните бизнесмени, заченали бизнеса си с бухалки и охранителни лепенки по витрините. - Ситуацията в България през последните пет-шест години е такава, че всеки на някого виси с нещо - пари, стоки или услуги. И ако тръгнем всички да се стреляме едновременно, тук ще заприлича или на Бейрут от края на 70-те, или на Сараево от началото на 90-те. Наистина на някого може и да му хрумне да прежали 500 000 или 1 милион долара. Но, според мен, големият проблем, колкото и вулгарно да звучи, не е във физическото самоизтребване на разбойниците. Фаталното е, че държавата, в лицето на МВР и съдебната система, е съвършено безпомощна да залови и осъди както килърите, така и поръчителите на екзекуциите. Независимо дали причината е в неразкриване на преките извършители, изчезването на ключов свидетел или калпавата работа на оперативните работници, следователите и прокурорите. Все нещо се намира. Ето защо аз лично не вярвам, че разследването на убийството на Лазар Анев някога ще влезе в съдебна зала..., обобщи в заключение същият човек.
Няколко са причините, които ни карат да демонстрираме авансово обществен песимизъм и журналистическо черногледство.
Първата се крие в тържественото обещание, дадено от варненските следователи, че на разпит ще бъдат привикани всички кредитори на покойния Лазар Анев. Още отсега можем категорично да кажем, че един от тях - може би ключова фигура в израстването на покойния като бизнесмен от типа кредитен милионер, няма скоро да припари не само до Варна, ами и до Балканския полуостров. Става дума за легендарния финландски зет и скандален земеделски банкер Атанас Тилев.
В интерес на истината, в първите 850 000 долара, които Анев е взел от Банка за земеделски кредит, Тилев няма пръст. Парите са отпуснати от Янко Янев и Павел Даскалов, а в бумагите по делото за фалита на БЗК, което продължава да се подмята между Специализираната следствена служба, Софийска градска прокуратура и Софийския градски съд, пише:
- На 26 май 1994 г., двамата в съучастие, са разрешили неправомерно отпускане на необезпечен валутен кредит на фирма Албион ЕООД - Варна (собственост на Лазар Анев - бел. авт.), с договор N573/385/ в размер на 500 000 щ. долара (с левова равностойност 27.255 млн. лева). Без разрешение на Кредитния комитет, управителния съвет и надзорния съвет на банката, без икономическа обосновка, без проверка на финансовото състояние на фирмата, без становище на кредитния инспектор.
- На 4 август 1994 г. Янев и Даскалов (отново в съучастие) неправомерно увеличават размера на необезпечения валутен кредит на Албион ЕООД - Варна, подписвайки анекс N1 към договор N573/385/ със сумата 340 000 щ. долара (с левова равностойност 18.120 милиона лева). По съвършено същата схема.
През есента на 1994 г., когато управлението на БЗК преминава в ръцете на Атанас Тилев (уж за добро), схемата продължава да работи. На 20 октомври Тилев, в качеството му на изпълнителен директор, председател на съвета на директорите и член на надзорния съвет на БЗК, в съучастие с Янко Янев, предоставя на Лазар Анев още 445 000 щ. долара (с анекс N2 към договор N573/385/ от 26 май 1994 г.), чиято левова равностойност възлиза на 28.835 млн. лева. По стар народен обичай - без обезпечение, без проверка на финансовото състояние на Албион ЕООД, без дори Анев да е върнал поне един цент от предишните си задължения.
Според информирани обаче, тези общо 74.210 милиона неденоминирани български лева са само малка част от печалните финансови резултати, настъпили от топлата дружба между шефовете на БЗК и Лазар Анев. Стойността на същинските поражения са обобщени с две изречения в края на обвинителното заключение, с което групата на Янев и Тилев е пратена на съд:
Обвиняемите са отпускали и кредити на икономически свързани лица, като при отпускането им не са се представяли уведомления за икономическата свързаност по Приложение 1 и съобразно чл.6, ал.1 и 2 от Наредба N7 на БНБ - пише следователят. - Такива декларации липсват и в кредитните досиета. Типични случаи за това са Албион ЕООД, Албион Кар ЕООД и Монтерей ЕООД с обща балансова експозиция 404.200 млн. неденоминирани лева. (към 31 март 1995 г.), прехвърлена по-късно на Коктрейд ООД чрез договор за заместване в дълг от 28 април 1995 година.
Мирът и любовта в еднопосочния алъш-вериш между Тилев и компания (от една страна) и Лазар Анев (от друга) са напълно обясними. Тилев е собственик на Дару Кар - официален представител на БМВ за България, а Албион пък е негов представител за цяла Североизточна България. С всичките му салтанати - автомобилен салон, сервиз, паркинги и тъй нататък. Бизнесът тръгва, правителството на Любен Беров си прави оглушки за онова, което се случва в банковата система, и на никого не му пука, че близо 5.7 милиона земеделски долара ги е хванала липсата (това е равносметката по усреднения курс долар - лев през 1994 г.).
Злите езици из Варненско твърдят, че по онова време Лазар Анев е теглил още 10 млн. лв. и 100 000 долара от финансовата къща Болкан интернешънъл брокеридж, други 9 млн. лв. от ЦКБ, както и 5 млн. лв. от Стопанска банка. Все необезпечени и без финансова обосновка. Вярно, някои от дълговете са изчистени, изтъкват езиците, но каква част от тях са върнати и каква част са прехвърлени на фирми фантоми - един Господ знае.
Спираме с лиричното отклонение и се връщаме отново на земеделска почва.
През периода 1993-1995 г. през веригата Албион са продадени 70 беемвета, доставени в България от Дару Кар. Парите обаче потъват вдън земя. Спецове, нищили фирмата след убийството на един от сподвижниците на Анев (за него ще стане дума след малко) описват следната схема: колите са изтъргувани като собственост на Лазар Анев, парите се внасят в нарочна банкова сметка (трезорът не е БЗК, но засега ще му спестим името, тъй като няма данни за съучастничество), минават отново през ръцете на Лазар Анев и... заминават по сметките на шуменска фирма фантом. И какво се оказало в крайна сметка, когато пъзелът бил нареден донякъде? Че става дума за част от колите, които Булгарлизинг е купил от Дару Кар (по същото онова време) с кредит от... БЗК.
Защо включихме всичко това в точка Първа от съмненията си? Поради една простичка причина - за всички тези далавери вървят следствени дела в София и Варна, но са разхвърляни между различни следствени служби, които работят с различни вещи лица и различни оперативни работници, наблюдават се от различни прокуратури. Като прибавим и липсата на цели кашони с документи, хаосът във фирмените регистри и липса на особен интерес (от страна на съдебната система) към кредитните милионери - съмненията, че истината едва ли някога ще излезе наяве, са повече от основателни.
Втората причина да бъдем песимисти за изхода на поредния двубой наемни убийци - родно правосъдие е, че от петилетка насам след Лазар Анев се точи кървава диря. Тя е предшествана от още няколко фирмени врътки, осъществени от дуета Тилев-Анев. С малката разлика, че този път любовта на банкера към варненския му ортак постепенно изстива.
В края на 1994 г., казват осведомени, секретарката на изпълнителния директор на Дару Кар става собственик на Албион, докато Анев се задоволява с длъжността управител, длъжност, която той изпълнява до май 1995 година. През този период операцията със 70-те беемвета приключва, Албион прехвърля всичките си кредити на Коктрейд и се преражда в Алпина Кар.
Новородената фирма, чиста като моминска сълза, е обявена за продан и през август 1996 г. неин собственик става варненската Медиум дружество, в което участват активистите на ДПС Кадир Кадир - бивш депутат и Евгений Матинчев - бивш вицепремиер от правителството на Любен Беров. Новият управител на Алпина се казва Тома Маджаров, който е бил съдружник на Лазар Анев през периода 1993-1995 година.
На 19 август 1996-а, когато продажбата вече е факт, Тома Маджаров е застрелян от упор. С пистолет. В главата. Умира след седемдневна кома в болницата.
Щом станело напечено, говорят из Варненско, Маджаров търсел помощта на местния борчески лидер Данчо Марков, който наследи бизнеса от висаджийската легенда Христо Асенов - Бацата. Той пък забягна в Унгария през 1995 г., защото местни ченгета му лепнаха едно-две убийства.
Та около шумотевицата след ликвидирането на Маджаров, Лазар Анев произнася фразата: Мен ме крепи Красимир Премянов и никой не може да ме бутне с пръст!.
Част от категоричния отговор на Премянов, тиражиран тогава от пресата, гласи: Какво е това нещо Албион Кар? Не познавам този бизнесмен. Нормално е да се опитва да плаши с мен, защото съм силен и съм спортувал. Освен това съм от силна партия...
Малко след убийството на Маджаров, Лазар Анев отново изплува на хоризонта, отваряйки нов сервиз за БМВ под старото име - Албион Кар. За кратко време привлича всички клиенти на Алпина и възвръща реномето си на единствен майстор на баварци в региона.
На 27 декември 1998 г., с куршум в главата, е застрелян 31-годишният Симеон Петракиев. Той е шеф на фирмения паркинг на Алпина Кар и е син на бившия шеф на РПУ - Златни пясъци, и Криминална полиция в РДВР - Варна - Петраки Симов. Четири години по-рано Симов е уволнен и оттогава върти бизнес с метали.
Една от тогавашните нишки, по които тръгват варненските криминалисти, е чеченската. По това време, от името на размирната кавказка република, бизнесът по Северното Черноморие е в ръцете на Абдула Патаев, вписан във варненските регистри като президент на Маршал Груп.
С какво са се занимавали чеченците у нас (поне през онзи период) - на всички е ясно. Още повече че през последните седем-осем години редица високопоставени МВР-шефове периодично запретваха ръкави и громяха чеченската мафия. Публикувайки жизнерадостни отчети за несвършена работа.
Къде е връзката обаче? Информирани смятат, че Анев и Патаев са се познавали много добре, тъй като майката на Лазар Анев живее в блока, който е обитавал чеченецът. А според други - паркингът (чийто управител е бил разстреляният Петракиев) и сервизът на възкръсналата Албион Кар са се използвали като брънка от канал за износ на крадени автомобили.
Оттук до песимизма ни има само три крачки. Първите две се наричат Данчо Марков и Абдула Патаев. Единият беше взривен преди няколко години в асансьора на блока, в който живее, а другият - бе отстрелян по познатия ни вече начин миналата година. Третата крачка е част от безхаберието, което някои наши служби проявяват в конкретни случаи. Така например между 1993 и 1997 г., т.е. в най-активния период на дейност, нито на Албион Кар, нито на която и да е от известните фирми на Анев не е правена данъчна проверка или финансова ревизия. Няма заверени годишни баланси, няма нищо. Независимо от кредитите, независимо от скандалите, независимо от убийствата.
Както се досещате, разследването на четирите екзекуции се води само във Варна и делата отдавна са вдигнати на трупчета. Поради липса на извършител. На 12 август бе погребан и Лазар Анев. На траурната церемония присъства Красимир Премянов. Може би защото вече не е член на силна партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във