Банкеръ Weekly

Съдби

РЕБЕКА ГОМПЕРЦ - ОТ ГРИЙНПИЙС ДО... АБОРТИТЕ

Холандката Ребека Гомперц е лекарка, която прави аборти и ратува за тяхното легализиране. Тя е основателка на организацията Жени над вълните, която притежава кораб и с него представителките посещават държави, в които тези операции са забранени. Желаещите аборт жени се качват на борда, корабът се изтегля в екстериториални води, където медицинският екип прави манипулацитята.
Годишно по света забременяват около 210 млн. жени. Една пета от тях прекъсват бременността си. Всяка година се правят по 20 млн. опасни операции, които водят до смъртта на 70 хил. жени.
От гледна точка на женското здраве ранният аборт е по-безопасен от раждането - твърди Ребека Гомперц. - Ако жената иска да има деца, това означава, че е готова да поеме съответния риск. Но ако не желае да роди бебето, никой не бива да я принуждава да го направи.
Ребека започва обществената си дейност като бордови лекар на кораба Рейнбоу уориър II, флагмана на природозащитниците от Грийнпийс. Прекият повод да основе Жени над вълните (1999 г.) е трагедията с една латиноамериканска вдовица, която оставя четирима сираци след любителски аборт. В началото Гомперц се надява да купи подходящ кораб, снабден с нужната медицинска апаратура, но скоро разбира, че такива разходи не са по силите й. Тогава организира клиника на взет под наем плавателен съд. През 2001 г. всичко е готово и корабът заминава за Дъблин. Екипажът включва шест жени и двама мъже. Товарът се състои от презервативи, спирали, контрацептивни таблетки на следващия ден и хапчета за предизвикване на аборт RU-486.
Ако знаех какво ми предстои, никога нямаше да тръгна, казва по-късно д-р Гомперц. - Вече бях установила добри контакти с ирландски организации, които се борят за правото на аборт. Но те гледаха на нещата като на просветителска кампания и не искаха да правим операции. Уговорихме се, че ще предлагаме само контрацептиви и медикаментозни аборти.
Но когато корабът е вече на път, холандските депутати се произнасят че организацията Жени над вълните няма право да раздава противозачатъчни средства. Гомперц е заплашена от затвор и това я принуждава да се върне в Холандия. Едва след дълги перипетии корабът може да тръгне отново и в Дъблин екипажът му раздава контрацептивите и лекарствата.
Въпросът за правото на аборт в Европейския съюз се решават от всяка страна членка поотделно. За сметка на това Гомперц умело се възползва от законовите несъвършенства. Което не й спестява неприятностите.
Най-агресивна беше тълпата в Полша, където спряхме през 2003 година. Протестиращите ни замеряха с яйца и червена боя - спомня си лекарката. Твърди, че в такива моменти не изпитва страх и просто върши онова, което е намислила. През 2004 г. два кораба не позволяват на нейния съд да навлезе в португалски води. Непремерено острата реакция на правителството в Лисабон предизвиква такива страсти, че проблемът с абортите става ключова тема при изборите през 2005 г., които спечелиха социалистите. През февруари 2007 г. бе проведен референдум за абортите, а два месеца по-късно президентът Анибал Кавако Силва подписа закона, който разрешава прекъсване на бременността до десетата седмица от зачеването.
Този успех окрилява д-р Гомперц и нейните съмишленици: Проблемът е много тежък и ние нямаме илюзии, че това, което правим, може да го разреши. Но така или иначе началото е поставено.
Ребека Гомперц е родена през 1966 г. в Суринам, но от тригодишна възраст живее в Холандия. Израства в пристанищния град Влисинген. Учи изящни изкуства и медицина в Амстердам. Първоначалното й желание е да стане художничка, но скоро си дава сметка, че не е достатъчно добра. Избира като своя медицинска специализация абортите.
В моята професия можеш да помогнеш на ближния по различни начини. Стремя се да сваля дебата от висотите на морала, защото той няма нищо общо с него. Много жени, мои пациентки, казват, че по принцип са против абортите, но тяхното положение е друго. Моята задача е да осигурявам на жената възможност за самостоятелно решение.
Самата Ребека е майка на две деца - едното на три, другото на две години. Майчинството я е променило много, но не и за онова, което мисли за абортите.
Благодарение на двете си раждания си дадох още по-ясно сметка колко важно е майчинството да е желано, казва холандката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във