Банкеръ Weekly

Съдби

РАЗВОД ЗАПЛАШВА ДА СТОПИ ИМПЕРИЯТА НА АБРАМОВИЧ

Британският вестник Нюз ъф дъ Уърлд съобщи в началото на седмицата сензационната новина, че съпругата на Роман Абрамович - Ирина, е потърсила помощта на една от най-добрите лондонски адвокатски кантори, занимаващи се с бракоразводни дела. Не е изключено олигархът, който на 24 октомври ще навърши 40 години, да се лиши от половината си състояние, макар че лично опроверга през руски медии слуховете за раздяла.
Според Нюз ъф дъ Уърлд 39-годишната Ирина Абрамович има достатъчно основания да скъса със сегашния си съпруг. Не е тайна, че той буквално се разкъсва между бизнеса си, футбола и Чукотка и не може да отделя достатъчно внимание на семейството си и петте си деца. Това все пак би могло да се изтърпи, ако на хоризонта не се беше появила 23-годишната светска лъвица и модел Дария Жукова, бивша приятелка на тенисиста Марат Сафин. Злите езици твърдят, че приятелството между двамата отдавна е прераснало в любовен роман. Абрамович се запознал с Даша през февруари миналата година в Барселона, когато Челси загуби от домакините с 1:2. Но вероятно момичето е успяло да утеши Роман - очевидци твърдят, че бодигардовете са придружили двойката до лимузината, отправила се към хотел Хилтън, където за губернатора на Чукотка били резервирани няколко апартамента.
Любопитното е, че тъкмо таблоидът Нюз ъф дъ Уърлд пръв разтръби за романа между Роман и Даша, но вместо да се отнесе спокойно към нападките Абрамович изпусна нервите си и даде вестника под съд за клевета. Само че претенциите му бяха определени за неоснователни и сега същият седмичник твърди, че бракът му фактически се е разпаднал и че съпрузите отдавна не живеят заедно, без да го афишират.
Подобно на съпруга си и Ирина (с моминска фамилия Маландина) загубва баща си в ранното си детство. Майка й работи като сервитьорка срещу 120 рубли, за да отгледа двегодишната си дъщеря. Ирина расте като срамежливо и затворено момиче, но трудностите, през които й се налага да премине, каляват характера й. Когато навършва 23 години, нейната леля й помага да започне като стюардеса на летище Шереметиево. Тя работи по международните дестинации на Аерофлот и никой не й дава повече от 17 години заради тъничката й фигура и огромните сини очи.
В края на 80-те години Роман Абрамович често лети със самолет до Германия. Стюардесите не го харесвали, въпреки че раздавал визитните си картички на много от тях. Бившата бордна домакиня Лариса Курбатова си спомня, че момичетата го намирали за мърляв и смотан. Но Ирина не мислела така. Няколко месеца след запознанството им тя казала на приятелките си, че ще се омъжва и че вече не й се налага да мисли с какви пари ще изкара до края на месеца. Според Курбатова тогава Ирина твърдяла, че ще направи всичко възможно децата й да растат в благополучно семейство, да преуспеят в живота и никога да не страдат така, както е страдала самата тя.
Ирина се омъжва за Роман Абрамович през 1991 година. Бизнесът му вървял добре и в края на 1992-ра Абрамович вече бил преуспяващ търговец. Сега семейството живее в Лондон, където очевидно се харесва на Ирина. Но свободата на движение на семейството на Абрамович е изключително ограничена от съображения за сигурност. Често се налага например Ирина и петте й деца да сменят номерата на мобилните си телефони.
Известният британски адвокат Марк Шеридан е главен консултант на голямата юридическа фирма Доусън и е участвал в подялбата на имуществото на легендарния музикант Пол Макартни. Твърде вероятно е тъкмо той да се заеме и с бракоразводното дело на руския милиардер. На въпроса как би завършил един такъв процес юристът отговаря: Ще се наложи мистър Абрамович да подели част от своето състояние със съпругата си. Според британското законодателство, ако двамата нямат предбрачен договор, жената има правото да получи до 50% от средствата на съпруга си. При подялбата на финансите съдиите се опират на действащия вече няколко века в Англия Genius Act. Резултатът се определя от конкретните обстоятелства. Много съществено е, да речем, колко време двамата са живели заедно. Ако семейното състояние е натрупано в годините на брака, съпругата има право на големи пари. Доколкото ми е известно, в този случай съпрузите са забогатели, живеейки заедно. Но в подобна схватка не бива да се разчита единствено на законите. Чух, че Ирина Абрамович възнамерява да наеме изключително опитни адвокати от кантората Sears Tooth, специализирана в бракоразводни дела на знаменитости. Аз познавам Никълъс Мостин от тази кантора, който също представляваше интересите на Пол Макартни. Вестниците го кръстиха Мистър плати заради умението му да изкопчва пари в полза на клиентите си. Впрочем всеки час работа му носи 740 евро... Друг професионалист от висока класа е юристът Реймънд Туз, който също има забележителен прякор - Челюстите. Така че може да се събере доста боен екип.
Марк Шеридън смята също така, че и за най-добрите юристи е почти невъзможно да установят истинските размери на състоянието на Абрамович, тъй като това грижливо се пази в тайна. Ако слуховете за развода все пак се потвърдят и материалите бъдат предадени в съда, най-вероятно делото ще бъде разрешено чрез споразумение, без излишен шум и търг до последната табуретка. Практиката на юриста показвала, че нито един богаташ не е заинтересован от това в съдебната зала да се изнасят данни за истинското му състояние.
В случай на развод Роман Абрамович и съпругата му имат какво да делят. Звездата на олигарха изгря сравнително късно на небосклона на руския бизнес. До 1999-а той беше непознат за обществото. Нещо повече, когато преди няколко години руските медии започнаха да издирват негови снимки, обещавайки щедри награди, те се натъкнаха на сериозни трудности. Абрамович се оказа прекалено скромен. Оттогава се промениха много неща. Днес по брой на снимките си в английската преса Абрамович вече е изпреварил дори кралицата.
Първите си пари милиардерът спечелва от търговия със стоки за широка употреба през 90-те години. През 1992-ра срещу него е заведено прочутото углавно дело за ограбване на дизелово гориво от Ухтинския нефтопреработвателен завод в особено голям размер - за сума от почти 4 млн. рубли. В руските бизнес кръгове и досега се носят легенди около тази история.
Важно събитие в живота на най-богатия руснак е срещата му с Борис Березовски. През 1995 г. двамата участват заедно в приватизацията на Сибнефть. Тогава покупката на нефтената компания струва на Абрамович 200 млн. долара, а преди година той я продаде за 13.1 млрд. долара. Успехите на губернатора на Чукотка се свързват и с близките му познанства с хора от политическите кръгове. По времето на президента Борис Елцин той си спечели прозвището портфейла на семейство Елцин.
Сега богатството на Абрамович се управлява от регистрираната във Великобритания инвестиционна компания Millhouse Capital. Основната част от него са високоликвидни активи - ценни книжа и пари. През последните години Абрамович продаде големите си пакети от акции в руски фирми - 50% от Русский алюминий бяха придобити през есента на 2003 г. от Олег Дерипаска, а 26% от Аэрофлот станаха собственост през пролетта на същата година на Национальный резервный банк, като сумата на сделката не беше разгласена.
Точният списък на имуществото на Роман Абрамович, което в случай на развод ще се наложи да дели с жена си, разбира се, е тайна. Въпреки това, съдейки по някои данни, в холдинга му чрез посреднически фирми влизат електростанции, заводи за производство на леки и товарни автомобили, автобуси, комбинати за производство на хартия, банки и застрахователни дружества в различни региони на Русия. Основната му придобивка напоследък е пакетът с акции на металургичния холдинг Евраз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във