Банкеръ Weekly

Съдби

Разточителство по време на криза

Родриго Рато, бивш директор на МВФ и бивш председател на управителния съвет на Bankia, е похарчил 1584 евро за часовници и други бижута от корпоративна кредитна карта, което го отведе на подсъдимата скамейка. В Мадрид започна шумен процес по делото за злоупотребите в Bankia, които станаха основната причина за фалита на най-голямата банкова група през 2012-а.

Заедно с Рато пред съда са изправени бившият му заместник Мигел Блес и финансовият директор на Bankia, Илдефонсо Санчес. Подсъдимите, както и 83-ма други високопоставени служители на групата, известни политици, профсъюзни шефове и бизнесмени (щастливи собственици на корпоративни кредитни карти), са похарчили 15 млн. евро в периода 2003-2012-а. Парите са отишли за покупка на часовници, дрехи и обувки, за плащане на хотелски сметки, по време на отпуск и за други лични нужди.

Съдът започна с определяне на размера на гаранцията, която трябва да платят главните фигуранти, за да излязат на свобода. Съдията Фернандо Андеу постанови гаранция от 3 млн. евро за Рато, а за Блес - 16 милиона. Скандалът с Bankia, в който се оказаха замесени много известни в испанската столица и в цялото кралство хора, е още една проява на специалното положение, в което се намираха до неотдавна някои местни банки. За тяхното спасяване се наложи Мадрид да вземе през 2012-а кредити в размер на 41 млрд. евро от ЕС, ЕЦБ и МВФ. В Мадрид и в редица други градове бяха организирани протестни демонстрации. Испанците са възмутени най-много от това, че Рато и останалите притежатели на корпоративни карти са харчили големи суми за лични нужди, докато данъкоплатците са спасявали  Bankia от фалит. Правителството беше принудено да национализира групата през 2012-а, което струваше на испанците 22 млрд. евро.


"Това, което се случи в банката, може да се счита за бедствие и катастрофа - изразява всеобщото възмущение Хавиер дел Рей Морато, професор в Мадридския университет. - Докато правителството ни принуждаваше да икономисваме, тези хора са харчили невъобразими суми за лични нужди. Това е недопустимо в демократична държава."


Кабинетът на Мариано Рахой, който е главен акционер в Bankia, вече обяви, че задължително ще върне всичките 15 млн. евро до последния евроцент, но скандалът се разраства с всеки изминал ден. Социалистическата партия, намираща се в опозиция, заяви, че изключва от редиците си осем членове, замесени в "картовото" дело. Управляващата Народна партия също започна разследване за идентификация на собствениците на корпоративни карти. Впрочем Родриго Рато вече заяви в интервю за радио RNE, че не възнамерява да напуска политическата сила.

Рато ръководи испанското министерство на икономиката, а после и МВФ в периода 2004-2007 година. От есента на 2010-а до месец май 2012-а оглавява  Caja Madrid, най-голямата спестовна банка в страната. По негово време тя се слива с шест други кредитни институции, в резултат на което се появява групата Bankia, която фалира при управлението му. Показателно е, че според финансовите документи Bankia е отчела в края на 2011-а печалба от 309 млн. евро. Но след като Рато и още 30 служители напускат групата, тези резултати бяха коригирани. Оказа се, че Bankia е приключила предишната година със загуба от 3 млрд. евро.

Журналистите вече успяха да изяснят за какво е харчил Рато пари от корпоративната си карта. Между 24 октомври 2010-а и 28 ноември 2011-а той направил с нея 519 покупки за 99 041 евро. Освен разходите за часовник любопитство предизвикват и 3547-те евро, похарчени за алкохол, както и 1000 евро за обувки.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във