Банкеръ Weekly

Съдби

Различният роман на Джоан Роулинг

Във Великобритания започна продажбата на новия роман на писателката Джоан Роулинг The Casual Vacancy (Вакантно място). Това е първата й творба, адресирана към аудиторията на възрастните. В книгата се описва борбата за кметското място във въображаемото английско градче Пегфорд.


Първите отзиви на критиците за романа на Роулинг се появиха във вестниците в четвъртък (27 септември). Всички споделят мнението, че читателите не бива да очакват някакви прилики с книгите за Хари Потър. Затова пък в творбата неведнъж се срещат сцени на секс, вземане на наркотици и нецензурна лексика.


По думите на литературния критик на The Daily Telegraph във Вакантно място има много смешни моменти, точни наблюдения, но и жестокост. Журналистката споменава сцената с изнасилването на подрастващо момиче от търговец на наркотици, който може би е баща на доведените й братя. Авторката на рецензията признава, че главната й грижа ще бъде да не допусне попадането на книгата в ръцете на децата й.


Ако The Daily Telegraph квалифицира романа на Роулинг като история за бедността и политиката в дълбоката провинция, таблоидът The Mirror предполага, че писателката ще бъде залята с вълна от критики заради използването на нецензурни думи.


Критикът на The Independent отбелязва майсторството на Роулинг при описването на характерите на подрастващите, което писателката по-рано е демонстрирала и в книгите за Хари Потър. The Times пък намира романа за малко скучен, въпреки всичките му достойнства. Според изданието сюжетът на книгата е предсказуем, макар че като цяло е добра.


Самата Джоан Роулинг изчака спокойно коментарите за романа си, като заяви предварително: Най-страшното, което може да стане, е, ако кажат, че това е ужасно лоша книга. По думите й търговският успех на Вакантно място не я интересува.


Книгата може да се купи от интернет магазините на цена от 17 долара (за електронното издание) до 21 долара (за издание с твърди корици). На български език романът ще бъде издаден от издателска къща Колибри, като се очаква да бъде на пазара в началото на 2013-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във