Банкеръ Weekly

Съдби

Райна Кабаиванска с нов майсторски клас

Голямата оперна певица Райна Кабаиванска се завърна у нас за провеждането на своя 12-и международен майсторски клас, организиран от Нов български университет. На специална пресконференция във вторник (4 септември) тя разкри и своите наблюдения върху съвременната световна оперна сцена. Икономическите реалности до голяма степен са навлезли в изкуството и всички артисти вече са длъжни да се съобразяват преди всичко с пазара. От началото на този майсторски клас преди 12 години светът много се промени. Тогава аз бях изпълнена с надежди, а културата по света процъфтяваше. Сега съм малко по-песимистично настроена, защото виждам, че тези млади и талантливи хора, готови да дадат всичко за изкуството, са изправени пред много труден път, каза Кабаиванска.


Новото издание на майсторския клас на Райна Кабаиванска отново ще бъде с голямо международно участие - за прослушването са се записали над 40 кандидати от девет страни, сред които България, Италия, Корея, Полша, Русия, Гърция, Япония и Сърбия.


Тази година майсторският клас продължава близо три седмици от 2 до 19 септември, а на 20-и от 19 часа в Софийската опера и балет най-добите ученици ще представят галаконцерт със специалното участие на самата Кабаиванска и оркестъра на Софийската опера и балет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във