Банкеръ Weekly

Съдби

Работен офис в... кревата

Ново поколение хора на умствения труд предпочитат да работят в леглото си. Производителите на мебели пък не закъсняха да се възползват от това. Те предлагат широк асортимент от трансформиращи се кревати с вградени розетки за включване на компютри и други електрически прибори.


Изследователи на работните навици на новото поколение често казват, че сегашните младежи са израснали в епохата на масовото навлизане на преносими електронни устройства и често ги използват, лежейки в креватите се. Едни седят, други се подпират на възглавницата, трети лежат по корем или се свиват на кълбо.


През 2012-а Good Technology, калифорнийска компания за разработка на програми за защита на мобилни устройства, попита хиляда млади служители в корпорации в каква поза предпочитат да работят. Половината от тях отговориха, че четат служебната си поща и отговарят на делови писма в леглата си. Подобна анкета, проведена сред 329 британски сътрудници през 2009-а от лондонската Credant Technologies, пък показва, че един на пет от запитаните работи в кревата си от два до 10 часа седмично.


Някои включват компютрите си щом отворят очи, или непосредствено преди сън, защото искат през цялото време да бъдат във връзка с клиентите или колегите си от други часови пояси. Един 37-годишен участник в анкетата на британската промишлена група Infosecurity Europe обяснява това така: Когато си сътрудничите с хора от цял свят, е много трудно да избегнете работата в леглото.


Производители на мебели незабавно се възползваха от новата тенденция и сега предлагат на клиентите си модерни кревати, приспособени не само за сън, но и за работа. Масачузетската компания Reverie например продава трансформиращи се кревати с вградени електрически розетки, в които могат да се включват лампи, телевизори или компютри. Конфигурацията на кревата също може да се променя, за да се превърне в удобно място за работа.


На Дейвид Шпигел никога не му било хрумвало да работи в леглото си, защото смятал, че няма да му е удобно. Но откакто преди половин година чикагският юрист става горд собственик на модерна мебел от Reverie, започва да проверява електронната си поща и да пише писма направо в кревата си по няколко пъти седмично. В края на краищата този начин на работа се превръща в ритуал преди заспиване. Той ми създава усещането, че съм свършил всичките си задачи и съм готов за следващия ден, казва юристът.


Експертите по ергономика гледат критично на новата тенденция. Те твърдят, че хората, които ползват компютрите си в леглото, впоследствие страдат от болки в главата, врата, кръста, гърба и китките на ръцете, защото прекарват дълго време в неестествени пози.

Facebook logo
Бъдете с нас и във