Банкеръ Weekly

Съдби

Путин си вдигна заплатата почти три пъти

Владимир Путин увеличи 2.65 пъти заплатата си и възнаграждението на премиер-министъра на Руската федерация Дмитрий Медведев "с цел осигуряване на социални гаранции на лицата, заемащи висшите постове в държавата". Това стана с подписания от президента указ "За усъвършенстване на заплащането на труда на лица, заемащи държавни длъжности в Руската федерация", публикуван в началото на седмицата на сайта на Кремъл.


По-рано президентът повиши заплатите на почти всички руски чиновници. През ноември 2013-а бяха вдигнати възнагражденията на министрите, на шефа на правителствената администрация, на секретаря на Съвета за сигурност и на омбудсмана. Тогава бе съобщено, че заплатите на тези служители ще бъдат увеличени още веднъж след една година. Това нямаше как да не предизвика вълна от недоволство сред обикновените руснаци.


Преди броени дни държавният глава и премиер-министърът отчетоха доходите си за 2013-а. През миналата година президентът на Русия Владимир Путин е спечелил 3.6 млн. рубли, а премиерът Дмитрий Медведев - около 4.2 млн. рубли. Оказа се, че те са много по-ниски, отколкото година по-рано. Съдейки по данъчната декларация на Владимир Путин, печалбата му се е свила до нивото от 2011-а, когато беше премиер. През миналата година президентът е получил почти 2 млн. рубли по-малко, в сравнение с 2012-а, когато доходите му са били 5.79 млн. рубли. Както поясни прессекретарят му Дмитрий Песков, парите на Путин са намалели заради липсата на компенсации за неизползван отпуск. Въпреки развода списъкът на недвижимите имоти и транспортните средства, които притежава Путин, изобщо не се е променил - той продължава да е собственик на апартамент с площ 77 кв. м., 1500 кв. м земя и гараж от 18 кв. м., още едно жилище с площ 153.7 кв. метра. Не се е променил и списъкът на притежаваните от него автомобили - две волги (ГАЗ М21 и ГАЗ М-21-Р), една "Нива" и каравана "Скиф".


Колкото до Дмитрий Медведев, доходите му са намалели с 1.5 млн. рубли. През миналата година премиерът е получил 4.26 млн. рубли вместо над 5.8-те млн., спечелени през 2012-а, когато е бил президент. През миналата година Медведев не е купувал недвижими имоти и автомобили. Както и през 2012-а, той е собственик на жилище с площ от 367 кв. м, 4.7 хил. кв. м земя, както и два автомобила - "Победа", произведена през 1948-а, и "Волга", излязла от завода през 1962 година. Съпругата на премиера, Светлана, не е донесла никакви доходи на семейството, според данъчната декларация на мъжа й. Впрочем през 2011-а и 2012-а печалбите й също бяха равни на нула. Медведева продължава да е притежателка на автомобил "Фолксваген голф".


За сравнение, доходът на руския държавен глава за 2013-а е в пъти по-нисък от заплатите на лидерите на развитите западни държави. Възнаграждението на президента на САЩ Барак Обама достига 400 хил. долара годишно (около 14 млн. рубли). Приблизително толкова печелят японският и британският премиери. Доходите на германския канцлер Ангела Меркел е 290 хил. евро годишно, което според сегашния курс отново са 14 млн. рубли, тоест почти четири пъти повече от президента на Русия. Дори френският социалист Франсоа Оланд, който намали своето възнаграждение и заплатите на министрите с 30% след идването се на власт през 2012-а, печели почти 15 хил. евро месечно (около 9 млн. рубли годишно).

Facebook logo
Бъдете с нас и във