Банкеръ Weekly

Съдби

Пускат на търг творби на Майстора, Дечко Узунов и Никола Танев

"Скалист бряг" на Никола Танев

Общо 123 творби на 79 големи български художници ще участват в новия търг на аукционна къща "Виктория". Наддаването ще се проведе в галерия "Акадeмия" на Националната художествена галерия на 4 декември 2014 година. Сред най-забележителните творби, които ще участват в аукциона, са тези на Никола Танев, Дечко Узунов, Владимир Димитров-Майстора и Димитър Казаков-Нерон.

Сред уникатите са подписана рисунка с туш на Сирак Скитник, озаглавена "Пейзаж", скицата "Молитва" и рисунката с цветни моливи "Пейзаж" на Майстора. В търга ще бъдат пуснати и четири руски икони от 19-и век. 

Най-скъпата картина е на художника Иван Димитров - "Портрет на Иван Атанасов" от 1891 година. Димитров е нарисувал и портрета на Стефан Стамболов, който е оценен на 18-22  хил. лева. След нея с цена от 18 хил. до 21 хил. лв. се нарежда "Скалист бряг" от 1918-а на Никола Танев. При оценката се отчита състоянието на пазара, както и дали и колко произведения на художника са били продадени. Посочените цени са само оценките на специалистите, тъй като началната цена се обявява в началото на аукциона. 

Рекордът за българско произведение, продадено на търг, е "Очакване" на Светлин Русев. През 1989-а в Лондон картината е продадена за 10 хил. долара, а само година по-късно на същото място - за рекордните 26 644 долара. 

Сред жените пък най-продаваната българска художничка е Султана Суружон. Нейната творба "Малки сестри" стигна до търг в Израел през 2008-а, където платиха за нея цели 18 хил. долара. Интересно е, че картини на Златю Бояджиев или на Владимир Димитров-Майстора никога не са били предлагани на търг извън страната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във