Банкеръ Daily

Съдби

"Първият човек" на Деймиън Шазел открива 75-я кинофестивал във Венеция

75-ят международен кинофестивал във Венеция ще бъде открит на 29 август с прожекцията на филма "Първият човек" на американския режисьор Деймиън Шазел. Творбата е биографичен разказ за астронавта Нийл Армстронг (1930-2012 г.) и неговото историческо кацане на Луната през юли 1969 година. Вторият и последен космически полет на Армстронг е като командир на "Аполо 11", тогава е и първото стъпване на хора на Луната. Армстронг и пилотът на лунния модул Едуин Олдрич се спускат на лунната повърхност и прекарват два часа и половина извън апарата, докато Майкъл Колинс остава в окололунна орбита в Командно-обслужващия модул. Лентата ще участва в конкурсната програма на кинофестивала, като главната роля е поверена на Райън Гослинг.

Екипът на Деймиън Шазел отново се завръща в "Лидо", където традиционно се провежда Международният кинофестивал във Венеция. Преди две години именно тук започна световното шествие на предишната кинотворба на режисьора - "La La Land", в която Райън Гослинг също играеше главната роля. След премиерата във Венеция филмът спечели множество награди, включително и 6 златни статуетки "Оскар".

Международното жури ще бъде оглавено от мексиканския режисьор Гийермо дел Торо, който през миналата година беше отличен с голямата награда "Златен лъв" за филма си "Формата на водата".

Британ­с­ката акт­риса Ванеса Ред­г­рейв (на 81 г.) ще получи наг­радата "Златен лъв" за цялос­тно твор­чес­тво. Тя дебютира в киното през 50-те години на миналия век, когато е на 20 г., и продължава да се снима. Тогава актрисата излиза на сцената с баща си, изиг­равайки малка роля на сцената на Крал­с­кия шек­с­пиров театър. Ванеса принад­лежи към извес­т­ната фамилия артисти Ред­грейв, като продължава артистичната традиция, поставена от баба й и дядо й. Носителка е на наг­радите "Оскар" (за филма "Джулия" през 1977 г.), "Еми", "Златен глобус" и BAFTA. През 1961 г. Ванеса Ред­г­рейв е приета за член на знаменитата шекспирова теат­рална трупа на Лон­дон. В 1966-а тя се появява в хитовете на Антониони ("Фотоувеличение"). Актрисата се снима с най-големите режисьори на Америка и Анг­лия.

Почетен "Златен лъв на Сан Марко" ще получи и 75-годишният канадски режисьор Дейвид Кроненбърг.

Създаден през 1932 година във Венеция, кинофестивалът е един от най-старите и авторитетни международни филмови форуми в света, който събира на едно място (остров Лидо) най-иновативните и независими филми  в продължение на 70 години. По време на фестивала се раздават три основни награди: Златен лъв за най-добър филм, Сребърен лъв за най-добър режисьор, а "Купата Волпи" е наградата, която се присъжда на най-отличилите се през годината актьори.

Венеция (Venezia) е град в Североизточна Италия, център на областта Венето, и пристанище на Адриатическо море. Градът е разположен върху множество малки острови - около 118 на брой, в плитка лагуна на Адриатическо море, позната като Венецианска лагуна. Соленоводната лагуна заема крайбрежието между устията на реките По и Пиаве. Около 1/3 от града се намира върху континенталната част.

Символът на Венеция е крилат лъв, който фигурира на знамето и герба на града.

Островната Венеция е морски курорт, център на международния туризъм със световно значение, място за провеждане на международен кинофестивал и художествени изложби. В градския транспорт са запазени традиционните за града гондоли и моторни лодки.

Селище там съществува от V век пр.н.е., а градът е създаден през ІХ век. Бил е посредник в търговията между Запазна Европа и Изтока. В Средновековието Венеция е република, управлявана от дожи. Тя е независима държава, съществувала между ІХ и ХVІІІ век.

Градът и лагуната са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, защото градът е уникален както в архитектурата на сградите, така и в основите на града. Венеция е построена върху дървени подпори (пилони). Заради слягането на почвата и основите си Венеция е застрашена от постоянни наводнения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във