Банкеръ Daily

Съдби

Първи в света представяме в интернет културно-историческото си наследство

България първа в света ще представи в интернет културно-историческото наследство, биоразнообразието и природните си забележителности - по проекта "Приятели на българските съкровища 2016-2020",  съобщиха на пресконференция днес инициаторите от Националния научен експедиционен клуб ЮНЕСКО - България, и техният патрон евродепутатът Момчил Неков.

Организаторите съобщиха, че проектът предвижда за пет години да бъде проучено всяко кътче на страната. Началото е в Тутракан на 9 октомври - по повод на 100-годишнината от Тутраканската епопея.

До края на 2016 г. ще бъдат обхванати още девет общини - Дряново, Враца, Брацигово, Божурище, Димитровград, Белоградчик, Ивайловград, Добрич, Каварна. През 2017 г. се очаква да бъдат проучени други 50 общини, през 2018 г. - 70, през 2019 г. - още 70 и през 2020 г. - 58 общини.

В проекта участват над 1200 доброволци - млади изследователи, Заедно с евродепутата Момчил Неков и неговия екип те ще обикалят страната, за да съберат и да систематизират информация. Крайният резултат ще е пълна дигитализация на културните и природните обекти в страната.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във