Банкеръ Weekly

Съдби

Първата работа на милиардерите

Оракулът от Омаха разнасял вестници, а нюйоркският кмет работел, за да си плаща образованието

Повечето от сегашните американски милиардери не са се родили богати, нито са натрупали бързо и лесно състоянията си. Известните днес инвеститори и финансисти са изминали дълг и трънлив път, а първите им стъпки на трудовото поприще са били в съвсем различни сфери. Много от тях признават, че са мъкнали чували с орехи и са продавали фъстъци, разнасяли са вестници и са работили на паркинги. Някои са започнали да се трудят още като деца, за да си осигурят повече джобни, а други, за да платят образованието си или просто да си осигурят средства за съществуване. Ето с какво са се занимавали на младини най-известните американски милиардери.


Уорън Бъфет продавал дъвка и кока-кола

nbsp;


Не е за чудене, че днес Бъфет е сред най-преуспелите милиардери, като се има предвид, че е започнал да се труди още на шестгодишна възраст. В онези далечни времена Уорън ходел от врата на врата и продавал на американските семейства дъвка. По-късно младият Бъфет решил да обогати търговски си асортимент, като включил в него друга любима стока на сънародниците си - кока-кола. Освен това всяка сутрин разнасял вестници. Сега Уорън Бъфет е шеф на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway и един от най-преуспелите хора в света със състояние от 44 млрд. долара.


nbsp;


Майкъл Блумбърг работел по паркингите

nbsp;


Бидейки млад студент, днешният кмет на Ню Йорк - Майкъл Блумбърг - трябвало да работи по паркингите, за да може да плаща образованието си в университета Джон Хопкинс. След години Блумбърг успял да постъпи във финансова компания, а през 1981 г. основал собствена кантора. С времето тя се превръща в една от най-големите медийни империи в света - Bloomberg LP. Упоритостта и трудолюбието са осигурили на Майкъл Блумбърг състояние в размер на 22 млрд. долара.


nbsp;


Джон Стъмпф месeл хляб

nbsp;


Изпълнителният директор на американския финансов гигант Wells Fargo Джон Стъмпф на младини бил по-известен като изкусен пекар. Той месил хляб в малко градче в Минесота, за да се издържа. Много повече години от живота си финансистът Стъмпф посветил на Wells Fargo. Той работи в банката вече цели три десетилетия, а само за последната година е спечелил 19.8 млн. долара.


nbsp;


Лойд Бланкфайн бил охранител и продавач

nbsp;


Сегашният изпълнителен директор и председател на Goldman Sachs - Лойд Бланкфайн - навремето работел като охранител. Освен това изкарвал някой долар като продавач на стадиона за бейзбол Yankee. По-късно успял да реализира собствен проект в сферата на недвижимите имоти в Бруклин. С годините неговите разностранни интереси и упорита работа му носят успех и добри доходи. Сега Бланфайн оглавява един от най-големите банкови гиганти в САЩ, а годишната му заплата се оценява на 16.1 млрд. долара.


nbsp;


Рей Далио носел стикове за голф

nbsp;


Работата на носача на стикове и друго спортно снаряжение на полето за голф не е най-престижната в света. Затова пък е идеална за млади хора, които искат да изкарат допълнително пари за лични разходи. Точно такава била идеята и на 21-годишния Далио. Да не говорим, че игрището за голф събирало инвеститори и финансисти от Уолстрийт, което позволило на младежа да завърже ценни и изгодни запознанства. Основателят на инвестиционния фонд Bridgewater Associates - Рей Далио - е сред най-успелите хора в света. Състоянието на бившия носач на стикове е 10 млрд. долара.


nbsp;


Чарлз Шуаб мъкнел чували с орехи

nbsp;


Като младеж Шуаб работел за малко частно предприятие близо до град Сакраменто, Калифорния. Дейността му се изразявала в мъкнене на тежки чували, пълни с орехи. През 1971 г. обаче Шуаб създал собствена брокерска компания, която днес е известна под името Schwab Corporation и е сред най-големите в САЩ. Богатството му е в размер на 3.5 млрд. долара.


nbsp;


Санди Уейл продавал справочници в Ню Йорк

nbsp;


В средата на 50-те години на ХХ в= Санди Уейл, вече бивш изпълнителен директор на финансовата корпорация Citigroup, продавал справочници в Ню Йорк. Друг е въпросът, че резултатите от дейността на младежа били доста посредствени, защото Уайл се интересувал повече от игрите. На по-зряла възраст започва работа в брокерска фирма на Уолстрийт и след дълги години усърдна работа оглавява Citigroup.


nbsp;


Томас Буун Пикенс разнасял собствения си вестник

nbsp;


Като младеж Пикенс разнасял в родното си градче в щата Оклахома вестник, който издавал сам. Той преуспял сериозно в този бизнес, като увеличил броя на маршрутите за доставка на любителското издание, а освен това придобил редица други местни вестници. Днес Томас Буун Пикенс е председател на инвестиционния фонд BP Capital Management и автор на програмата The Pickens Plan, насочена към осигуряване на енергийната безопасност на САЩ. Богатството на бившия вестникар се оценява на 1.4 млрд. долара.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във