Банкеръ Daily

Съдби

Първата изложба с фотографии на Вивиан Майер у нас се открива в София

За пръв път пред българската публика се показват 107 фотографии от любимата среда на Вивиан - улицата.

Днес в Софийската градска художествена галерия се открива първата изложба у нас на "жената без сянка" - Вивиан Майер, една от най-забележителните жени в световната фотография, съобщиха организаторите. Експозицията "В нейните ръце" ще представи за пръв път пред българска публика 107 фотографии от любимата среда на Вивиан - улицата, и най-вече кварталите на средната класа, където може да вкуси живота от извора; портрет след портрет на непознати или на хора, които усеща близки, дарявайки им секунда вечност в кратката ласка на погледите; един жест, едно изражение, един застинал момент в красотата на малките неща близо до нас.

Вивиан Майер (1926-2009 г.) е американски "street" фотограф с австро-унгарско потекло от страна на баща си Шарл Майер, а майка й Мария Жосо е французойка. От началото на 50-те до 90-те години на двадесети век тя работи като детегледачка в Ню Йорк, а по-късно и в Чикаго.

По щастливо стечение на обстоятелствата през 2007 г. в Чикаго се разкрива една друга страна на тази "жена без сянка" и нейните противоречия, за които никой не е подозирал. Тази друга част от нея е освободена от своите окови и е източник на безкрайно творческо наследство, което включва над 120 000 фотографии, филми за камери Super 8 и 16 мм - една съкровищница от снимки, непроявени ленти, сред които невероятни открития. Преследвана от страстта си да снима, която тя превръща в реалност, днес Майер се смята за един от най-емблематичните автори на улична фотография, а мястото й в историята на фотографията е до това на Дайан Арбъс, Робърт Франк, Хелън Левит и Гари Уайногранд.

Първоначално тя снима в черно-бяло, а от 60-те години нататък и в цвят, включвайки в инструментариума си музиката на цветовете и играейки си с нейните свойства.

Вплетен в тези теми е и друг важен въпрос, който сякаш поддържа цялата конструкция на творчеството й: нейното търсене на идентичността чрез автопортрета.Сред работите на Вивиан Майер има много такива портрети в различни вариации и типове.

Изложбата Вивиан Майер "В нейните ръце"  е единадесетото издание от "Майстори на фотографията", на фондация МУСИЗ, което се организира в партньорство със Столична oбщина, Посолство на САЩ, VIVACOM и Samsung, със съдействието на diChroma photography и с благодарност към Колекция Maloof и галерия Howard Greenberg, Ню Йорк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във