Банкеръ Weekly

Съдби

Публикуваха досието на дъщерята на Сталин

В САЩ разсекретиха досието на ФБР за единствена дъщеря на Сталин Светлана Алилуева. Тя била следена от специалните служби още от пристигането й в Америка през 1967-а. Но най-любопитното е, че дори след години ФБР подложи на сериозни корекции 230-те страници, събрани за нея. А от Вашингтон заявиха, че информацията, която се съдържа в досието на Алилуева, може да повлияе на съвременната външна политика.


Федералното бюро за разследване беше принудено да снеме грифа секретно и да публикува 233 страници от досието на Алилуева . Законът за свобода на информацията се оказа на страната на журналистите от Associated Press, които почти година след смъртта й поискаха от американското правителство да отвори архивите.


В публикуваните страници има много поправки и зачеркнати абзаци, които съдържат факти от личния живот на Алилуева или такива, които още могат да послужат на разузнаването. Други 94 страници от архива си остават засекретени.


Светлана не се завръща в СССР от пътуването си в Индия през 1967-а. Тя бяга в САЩ, става Лана Питърс и много се страхува да не бъде преследвана от съветски агенти. За това долага на ФБР бившият посланик на САЩ в Съветския съюз Джордж Кенън.


Друг документ от юни 1967-а съдържа разговора на агент на ФБР с втория секретар на посолството на СССР Михаил Трепыхалин. Дипломатът съобщава: съветското правителство приема негативно бягството на дъщерята на Сталин и смята, че САЩ могат да използват тази история за пропагандни цели.


Влиянието на бягството на Алилуева върху съветско-американските отношения е основна тема в повечето публикувани донесения. Историята обаче показва, че всички тези страхове са били напразни. Любимата дъщеря на бащата на народите не се се превърна в известен дисидент, а се занимаваше с преводи и в края на краищата се оказа ненужна за Америка.


Светлана Алилуева прекара последните дни от живота си в социална квартира в дълбоката провинция на щата Уискънсин . Съседите й не се интересуваха от нея и, разбира се, не знаеха кой е баща й.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във