Банкеръ Weekly

Съдби

Протестът пред телевизора

Нова форма на мирен граждански протест се опитва да придобие мащабност, като в основата на революционната идея е телевизията. Става дума за следното - ако не ви харесва какво е казал някой в ефира, веднага трябва да скочите, където и да сте, и да причакате опонента си пред сградата на медията, в която говори недопустимости. Така лека полека щяло да се повлияе върху политическото говорене в средствата за комуникация.


Патентът е на музиканта Васил Гюров от уейв групата Ревю, който през седмицата даде нагледен пример как да се справим с непослушните депутати. Възпламенен от думите на един народен представител, лидерът на тинейджърите през 90-те години хукна да се саморазправя пред Българската национална телевизия. Преди това обаче старателно алармира феновете си в личната си страница във Фейсбук какво и защо обмисля да прави. Поводът за гражданската позиция бе изказване на Спас Панчев от Коалиция за България в сутрешния блок Денят започва, че трябвало да се върне пушенето в заведенията.


Когато чуете по радиото или телевизията някой народен любимец да говори истини, отидете и го изчакайте пред входа (ще ви отнеме 15 мин.). Може да не казвате нищо. Мисълта, че това може да им се случва отново и отново, ги притеснява. А това е добре! Днес може да сме единици. Утре ще сме стотици. Всичко зависи от нас. Достатъчно е само да го гледате с любов..., дава напътствия към гражданите Гюров. Музикантът определено се ядоса на събеседника си, който през целия петминутен разговор, или поне толкова бе снимал съратникът му, извикан по спешност да увековечи словесната схватка, не си извади ръката от джоба. Според народния представител ресторантьорството е единственият работещ бизнес у нас, което басистът определи като Пълни глупости. И след като се израдва, че подобни елементи като Панчев не могат да убият България, се закани, че следващия път, като говорите неистини, ще дойдем 100 души да ви потърсим отговорност.


Видеото, озаглавено Spas Lakomoto Vasil Gyurov, генерира гледаемост в интернет, както и тежки дискусии. Едни подкрепят инициативата на Гюров, тъй като така се полагали основите на гражданското общество. Според други пък тя е неефективна, защото повечето не гледат сутрин телевизия, а ходят на работа. Потребителката на интернет Мими Алтева се притеснява: Браво, само че медиите са в София. Какво правим във Варна?. Гражданин с никнейм Квадрат коментира новия протест пред телевизора така: Ха-ха. То само Гюров и Волен да са, щяхме да сме екстра! А нима Бойко се държи различно? Всички търсят показност и евтини скандали.... Докато някой си Константин призовава музиканта да си направи заведение за култура и там да забранява пушенето или каквото си поиска. Въобще Гюров е от тези демократично настроени общественици, които страдат от постсоцсиндрома, че държавата трябва непременно да се погрижи за това, което те харесват или правят, и да забрани онова, което не харесват. Само ще припомня, че същият този Васил Гюров е в ръководството на Музикаутор, което подкрепяше АСТА и стои в основата на тъпите клипчета с Криско. Значи, когато е за кинти, свободите на хората остават на заден план, нали общественико Гюров?.


Всъщност, лидерът на Ревю не за първи път се опитва да изяви гражданската си позиция, в което по принцип няма нищо лошо, стига да не ни я навира в носа. Преди време той бе в основата на призив до музикантската гилдия да подкрепи колегите си от киното в протеста им срещу културната политика на правителството на Бойко Борисов. Когато се опитват да убият българското кино и българската музика, не трябва да се седи и да се гледа безучастно!, написа Гюров след приемането на бюджет 2011-а. Прав е, не бива да се седи безучастно. Затова всяка сутрин вече се забелязват граждански елементи с будна съвест пред телевизиите. Пред сградата на БНТ дори са засечени протестиращи от нов тип, които не са съгласни с две от рецептите на Ути Бъчваров и искат да се саморазправят с водещия. Опашките от чакащи фенове пред офисите на ТВ7 заради Николай Бареков пък са километрични. През цялото време те си повтарят като мантра думите на Гюров: Достатъчно е само да гледате с любов, достатъчно е само да гледате с любов.... Следващата седмица най-вероятно ще пристигнат и протестиращи от Варна, а след това и от други големи градове. Тази събота може да има недоволни и пред Нова телевизия, ако например Сашо Диков покани отново поп фолкпевицата Анелия вместо Преслава. Като добавена стойност към протеста на Гюров брокерите на недвижими имоти вероятно ще обявят скоро, че са скочили цените на жилищата в близост до големите телевизии. Гражданите давали и последните си спестени пари, за да могат да отреагират бързо, когато някой им говори неистини от екрана. Проблемът обаче е, че и това не е достатъчно, за да си модерно протестиращ - винаги трябва да имаш поне още едно добро същество до теб, за да те заснеме как ще се гледаш с опонента си.


Ако трябва да бъдем сериозни, протестът вече достатъчно се изхаби като съдържание. Може би заради масовата му употреба и разрастването на постсоцсиндрома. Безспорно е, че политиците трябва да се страхуват от санкцията на избирателите си, но това не става с пулене.


Между другото, какво му е лошото, ако у нас има заведения за пушачи и за непушачи? Така пушачите ще са сигурни, че никога няма да се засекат с Гюров или, да речем, с бившата здравна министърка Десислава Атанасова, а те двамата ще си живеят на чист въздух.

Facebook logo
Бъдете с нас и във