Банкеръ Weekly

Съдби

Протест или реклама на чужд гръб?

Френската дизайнерка Софи Теале, която живее в САЩ, няма да предоставя услугите си на Мелания Тръмп и призова в Twitter колегите си да последват примера й: "Като човек, който подкрепя разнообразието, индивидуалните свободи и проявява уважение към начина на живот на другите - отбеляза тя - няма да предоставям тоалети на следващата първа лейди или да участвам в други форми на сътрудничество с нея. Призовавам колегите си да направят същото... Расизмът, сексизмът, ксенофобията, изразени в изказванията на съпруга й по време на президентската кампания, са несъвместими с ценностите, които споделяме."

Теале смята себе си за емигрантка и е особено наранена от отношението на Доналд Тръмп към хората като нея. По време  на управлението на Барак Обама тя успя да стане един от любимите моделиери на съпругата му. Мишел няколко пъти избра облеклата на французойката за тържествени поводи, което донесе успех и процъфтяване на модната марка. Теале я създаде през 2007-а, година след победата на Обама на президентските избори и две години след като получи наградата CFDA/Vogue, връчвана от Съвета на модните дизайнери на Америка съвместно  с най-влиятелното списание за мода.

"Прекрасно разбирам, че не е много мъдро да се  свързвам с политиката.- пише Теале. -  Но като семейна компания ние можем да си позволим да се тревожим не само за парите. Ние ценим високо свободата на художественото изразяване и винаги се стремим да внесем скромната си лепта в борбата за това светът да стане по-човечен, разумен и значим."

Най-вероятно Мелания едва ли ще се разтревожи от изявлението на французойката. Тя не се нуждае от подкрепата на дизайнерите и може да си купи от магазина всичко, което поиска. Бъдещата първа дама отпразнува победата на мъжа си облечена в бял гащеризон на Ralph Lauren, купен, без да иска разрешението на моделиера. Въпреки подкрепата му за Хилари повечето костюми с панталони на съпругата на Тръмп  са именно с неговата марка. Да не говорим, че по време на предизборната кампания Мелания  неведнъж се появяваше с  дрехи на луксозни чуждестранни  брандове като Fendi, Roksanda Ilincic, Emilia Wickstead, Balmain... Така наруши традицията, според която първите дами традиционно подкрепят американските производители, поне по време на публични изяви. Дали обаче е имала друг избор, след като цялата американска модна индустрия на практика застана зад конкурентката на Доналд Тръмп?

По време на Седмицата на модата в Ню Йорк през септември няколко култови фигури от фешън индустрията започнаха активно да събират средства за Хилари Клинтън. Сред тях бяха председателят на Съвета на модните дизайнери Даян фон Фюрстенберг и главният редактор на Vogue Анна Уинтур. В края на краищата финансирането от представителите на модния отрасъл надхвърли 18 пъти пожертвуванията, направени за Мелания Тръмп. Сред брандовете, които подкрепиха Хилари, бяха всички големи  имена - Ralph Lauren, Michael Kors, Tory Burch, Vera Wang, Marc Jacobs, Donna Karan, Calvin Klein, Diane Von Furstenberg и Prabal Gurung.

Отказът на Софи Теале да сътрудничи на Мелания предизвика нееднозначни реакции в социалните мрежи. Повечето потребители в Twitter подкрепиха съпругата на новоизбрания президент и са единодушни, че тя спокойно може да се справи с имиджа си и без помощта на модните дизайнери. Други упрекнаха моделиерката на Мишел  Обама в липса на вкус, припомняйки обувките и тоалетите в неопределен стил, с които първата лейди се появяваше на публични места. Някои медии даже публикуваха нейни снимки  с най-неудачните дизайнерски  решения редом с  фотографии  на елегантно облечената Мелания Тръмп.

Facebook logo
Бъдете с нас и във