Банкеръ Daily

Съдби

Прожектират безплатно филмите- финалисти за наградата на ЕП в Дома на киното

Трите филма финалисти за наградата ЛУКС на Европейския парламент ще бъдат показани безплатно от 1 до 3 декември в Дома на киното в партньорство с Международния София Филм Фест. Прожекциите ще се излъчат във всички 28 европейски страни със субтитри на 24-те официални езика на Европейския съюз преди обявяването на победителя през декември.

Филмите финалисти са „Животът ми като Тиквичка“, „Тони Ердман“ и „Като отворя очи“. Те ще бъдат показани на 1, 2 и 3 декември, а входът е свободен. За да запазите места, от 26 ноември (събота) ще можете да вземете до 2 безплатни пропуска от касите на Дома на киното. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата.

Европейският парламент има удоволствието да представи филмовата награда „ЛУКС“, която тази година отбелязва 10-ата си годишнина: десетилетие на доближаване на кинематографската душа на Европа до гражданите. Филмовата награда „ЛУКС“ ще продължи да хвърля светлина върху истории и филми, които не са просто развлекателни – филми, които описват нашето търсене на отговори, търсенето на самоличност и утеха в трудни времена, които ни карат да осъзнаем собствените си реалности и реалностите на другите.

Създаден по роман на Жил Пари, Ma vie de courgette (Животът ми като Тиквичка) е първият стоп-моушън анимационен пълнометражен филм на Клод Барас, приспособен за екрана от Селин Шама („Мъжкарана“, „Банда момичета“). Анимационният филм разглежда суровата действителност на живота на сираците. Попадащ „в тази категория анимация, която е достатъчно зряла, за да бъде оценена от възрастните, филмът третира честно фактите на живота по начин, който нито се отнася снизходително към по-младите зрители, нито ги травматизира“. („Variety“) В целия филм се усеща деликатната наблюдателност на Шама – „от тромавия хумор, така типичен за юношите, до начина, по който децата на ръба на зрелостта се учат от своите опити и грешки, като че ли ранното юношество е почва за изпробване на поведението на възрастните“. („The Hollywood Reporter“)

РЕЗЮМЕ
Главният герой е безстрашно малко момче с прякор „Тиквичка“, което след смъртта на алкохолизираната си майка е изпратено да живее в дом за сираци. Филмът разказва за преживяванията му в новата среда, заобиколено от деца, които подобно на него са белязани от живота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във