Банкеръ Weekly

Съдби

Проф. Надежда Сейкова с награда "Аскеер" за цялостен принос

Големият театрален педагог и режисьор проф. Надежда Сейкова ще получи голямата награда за цялостен принос на академия "Аскеер". Това стана ясно, след като на 15 април (вторник) бяха обявени номинациите във всичките 11 категории на 24-те поред театрални награди. Официалната церемония за тяхното връчване ще се състои на 24 май в Театър "Българска армия".


В категорията "Най-добра режисура" ще се борят Петринел Гочев, Теди Москов и Тея Сугарева. Представленията на двама от тях - "Ромео и Жулиета" (на Петринел Гочев) и "Професия Лъжец" (на Теди Москов), ще се съревновават с постановката на Владимир Люцканов "Самотният Запад" за приза "Най-добро представление".


В традиционно оспорваната категория за водеща мъжка роля ще се състезават тазгодишният носител на "Икар" Владимир Пенев за ролята на Арпагон в "Скъперникът", поставена в Малък градски театър "Зад канала", Ивайло Христов, който играе Коулмън Конър в "Самотният Запад" на Театър 199, и Малин Кръстев за образа на Валийн Конър в същото представление.


"Аскеер" за водеща женска роля ще си оспорват актрисите Александра Василева за ролята на Геше Готфрид в "Свобода в Бремен", Бойка Велкова за Дора в представлението "Две", както и Ивана Папазова за ролята на Виктория Глас в "Глас".


Александър Кадиев, Валери Йорданов и Мартин Гяуров ще се борят за наградата за поддържаща мъжка роля. За най-добра поддържаща женска роля пък са номинирани Вяра Табакова, Ирини Жамбонас и Мая Бабурска.


Номинациите за музика са на Кирил Дончев за "Някои го предпочитат", Петър Дундаков за "Дисни трилър" от Филип Ридли на Стайко Мурджев в Пловдивския театър и Петя Диманова за "Канкун" от Жорди Галсеран на Стилян Петров във Варненския театър.


"Канкун" и "Дисни трилър" участват и в състезанието за сценография - съответно на Венелин Шурелов и Петър Митев, заедно с Юлияна Войкова-Найман, която е номинирана за "Ромео и Жулиета" и за костюмография. Останалите претенденти в категорията са Васил Абаджиев за "Скъперникът" и Елица Георгиева за "Фотоапарати" от Пьотр Гладилин на Стилян Петров във "Възраждане".


В категорията за съвременна българска драматургия първото място ще си оспорват "Злият принц" от Георги Тенев, "Покана за вечеря" от Оля Стоянова и "Хората от Оз" на Яна Борисова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във