Банкеръ Weekly

Съдби

Продуценти печелят и европари

Милиони левове държавни и европейски пари усвояват най-големите български продуценти на развлекателни тв предавания като Магърдич Халваджиян, Димитър Митовски, Борислав Чучков, Христо Тучев или Иван и Андрей. Най-много средства са раздадени по Оперативната програма Развитие на конкурентоспособността на българската икомоника, управлявана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Според списъка на ведомството почти 2.5 млн. лв. е взел доставчикът на интерактивни услуги Интерактив медиа сървисиз. Компанията осигурява есемес гласуванията в различни тв игри и предавания, разработва формати като телевизионна лотария, Call TV продукции, праймтайм шоута, новини и др.


Собствеността в Интерактив медиа сървисиз е разделена между продуцента Христо Тучев и ЮМС АД, показва проверка в Търговския регистър. Тучев е и в съвета на директорите на ЮМС Интернешънъл АД, заедно с Николай Иванов, Теодор Марков, Любен Йовчев и Марио Караконовски. Последният е бивш служител на Мтел. Името на Каракановски нашумя преди няколко години, когато бе уволнен от мобилния оператор след обвинение в кражба на софтуер и предлагането му на конкурента Глобул.


Христо Тучев е в управата и на Макс ченъл АД, а също на Контравърджант медиа ООД. Той е процудент на предаването Пряка демокрация, излъчвано по ТV7.


Интерактив медиа сървисиз бе и сред кандидатите в първия конкурс за изграждане на двата мултиплекса за разпространение на тв програми през май 2009 година.


Продуцентът на предаванията Господари на ефира, Море от любов, На кафе и др. Магърдич Халваджиян е одобрен за получаването на финансова помощ от 1 073 000 лева. Една от фирмите му - Глобал филмс, е кандидатствала по оперативната програма и с парите ще закупи нова снимачна техника. Освен продуцента, неин собственик е и Ентреа Кепитъл партнърс АД. Халваджиан и семейството му притежават няколко продуцентски компании, които създават предавания за ефирните телевизии. Така например водещата на На кафе Гала се явява и продуцент, тъй като е съдружник във фирмата собственик на продукцията Глобал мегазин ООД.


На европейски пари се радва и американското акционерно дружество Ню Бояна филм, което притежава Киноцентъра в столичния квартал Бояна. По споменатата оперативна програма за развитие на конкурентоспособността студията получава 1.7 млн. лева. Парите ще отидат за внедряване на иновативно високотехнологично оборудване за развитие на продукти и услуги с висока добавена стойност.


Продуцентът Димитър Митовски взема 1 млн. лева. Оказва се, че неговата Камера ООД също има спешна нужда от нова техника. Митовски е подпомогнат и с държавни пари. Филмът му Мисия Лондон бе финансиран от Министерството на културата. Според Търговския регистър той притежава палитра от фирми, които се занимават с производство на тв програми и филми. Собственик или съсобственик е на Българска кастинг агенция ООД, Дарак ООД, Сиа адвъртайзинг ЕООД, Камера ООД, БрадаООД, Некс крийетив фактори ООД, Рабит филм ООД, Бългериан филм продъкшън сървисис ЕООД. Едно от дружествата му - А плюс синема, е продуцент на новия филм Кецове, който откри Фестивала на българската култура в Брюксел през октомври.


И продуцентската къща Чучков брадърс ООД не може да се оплаче от липса на внимание. Нейните собственици Виктор и Борислав Чучкови , чрез СИФ 309 филм мюзик ООД , вземат почти половин милион лева от европейската програма. С държавни пари пък бе създаден игралният им филм Тилт.


Продуцентите на тв предаването Станция Нова Иван Христов и Андрей Арнаудов ще получат безвъзмездно по линия на европрограмата 475 000 лв. за закупуването на нова снимачна и звукозаписна техника. Близо половин милион лева ще отидат и в продуцентската къща Страйп медия ЕООД.


Проектът за финансиране на високотехнологично оборудване на Дарик радио АД също е одобрен, но засега е сред резервите, тъй като не е осигурено налично финансиране по процедурата. Става дума за 1 729 728 лева.


На опашката за средства от Оперативната програма Развитие на конкурентноспособността на българската икономика е и димитровградският фолкгигант Пайнер медиа ООД. Той чака 1 918 232 лева.


Компанията Хит вижън плюс, която притежава кабелната Икономика тв и марката Хит тв, е одобрена да получи 1 167 140 лв., а новата телевизия България он ер- 1 279 437 лева. Продуцентските къщи Дрийм тийм и Телеман също очакват съответно 461 083 и 220 225 лева. Такива грижи обаче нямат студиото за озвучаване на филми и тв продукции Доли, взело 995 881 лв., и ямболската кабелна телевизия Диана, която е получила 351 540 лева.


Като продуцент се изявява и актьорът от най-новата продукция на btv Седем часа разлика Калин Николов Сърменов. Неговата фирма Студио Златен век е получила над 500 000 лв. по линия на програмата за развитие на селските райони, управлявана от Министерството на земеделието. С парите актьорът ще пропагандира биоземеделието и ще прави рекламни клипове. Те ще се излъчват по 60 национални и регионални телевизии във версии от 30, 20 и 10 секунди. Ще ги разпространява консорциумът Тандем-Труд, който за труда си ще вземе почти 550 000 лева.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във