Банкеръ Weekly

Съдби

Продават картини на „Царя на акварела“

Изложба в столичната галерия "Виктория" показва 53 акварела и рисунки на известния като „царя на акварела“ Константин Щъркелов. От 15 до 30 януари ценителите ще могат да се срещнат отново с изкуството му и да се сдобият с негови творби на цени между 300 и 1600 лева.

Голяма част от рисунките на Щъркелов, който е ученик на Иван Мърквичка, са направени върху листове от тетрадка. Сред тях е и цикъл автопортрети от лятото на 1913 г., когато Щъркелов е на фронта. Двадесет и четири годишният художник тогава се е изобразил в различни настроения - усмихнат, сърдит, намръщен, тъжен. Рисунките му се отличават с разнообразие. Повечето са моливни, но има и изпълнени и с туш. Като правило той се фокусира върху главата, дори в една от рисунките е възприел сецесионно "срязване". Събрани в рамките на два месеца, тези скици наистина ни позволяват да се докоснем до пулсиращата натура на художника.

От същата тетрадка са и няколко портрета на близки приятели на художника. С високо качество на изпълнението изпъква скицата на Петър Морозов - самият той майстор на акварела, подкрепял по-младия си колега, както и този на журналиста Григор Василев, първия колекционер на Щъркелов. В същата тетрадка има и два женски образа в профил - също бързо и виртуозно изпълнени.

Сред героите на Щъркелов е и големият руски бас Фьодор Шаляпин. Известно е, че той пристига на гастрол в България през октомври 1934-а. Предполага се, че Щъркелов го е рисувал на маса в известната по онова време кръчма "Широката механа" при една от срещите на знаменития певец с български артисти. Други портрети от сбирката, които разкриват личния свят на художника, са на съпругата му Соня от 1957-а и ескиз на майка му.

Животът на художника е низ от възходи и спускания към дъното, но полетите са свързани главно с изкуството. Той изживява много горчивини и обиди през 1944 г., когато прекарва половин година в Централния затвор, изселен е, имуществото му е конфискувано, изключват го от Съюза на българските художници. И едва след застъпничеството на актрисата Магда Колчакова пред Вълко Червенков в началото на 50-те години му разрешават отново да продава акварелите си. През 1960-а - единадесет месеца след 70-ата годишнина на Константин Щъркелов, в София е открита негова юбилейна изложба.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във