Банкеръ Weekly

Съдби

Признанията на Джаки Кенеди

Дългоочакваният аудиозапис със спомените на Жаклин Кенеди най-после бе публикуван. Става дума за многочасов разговор с историка и съветника на покойния й съпруг, Артър Шлезинджър, състоял се четири месеца след убийството на Джон Кенеди в Далас през 1963-а. Бившата първа лейди се съгласява да сподели спомените си само при условие, че те ще бъдат публикувани много години след смъртта й. Вдовицата на американския президент почина през 1994-а.


Жаклин Кенеди разказва за язвителните шеги на съпруга й по адрес на тогавашния вицепрезидент на САЩ Линдън Джонсън. Кенеди приема с неохота да работи с тексасеца само за да има представител на южните щати в екипа си. Понякога Джек ми казваше: Боже мой, дори ми е трудно да си представя какво щеше да се случи с тази страна, ако Линдън беше станал президент - разказва Жаклин .


Вдовицата си спомня и как нейният девер, министърът на правосъдието Робърт Кенеди , й разказал, че Мартин Лутър Кинг дошъл пиян на погребението на Джон Кенеди. Борецът за човешки права се смеел непрекъснато по време на месата на кардинал Ричард Къшинг. Не мога да гледам портретите на Мартин Лутър Кинг , без да си мисля колко ужасен човек е той, твърди бившата първа лейди.


Вдовицата на Кенеди се изказва доста рязко и за някои световни лидери. Тя нарича президента на Франция Шарл дьо Гол самовлюбен и ехиден човек, а бъдещия премиер-министър на Индия Индира Ганди - ужасна жена, озлобена и твърде нахална.


Разговорът съдържа и много лични моменти. Аз бях неговото уязвимо място. - признава Жаклин , говорейки за съпруга си. - Всички ме възприемаха като някакво парвеню от Нюпорт с огромна тупирана коса, което ненавижда политиката и носи френски дрехи. Но след като Кенеди става президент, нещата се променят към добро: Когато се преместихме в Белия дом, всичко, което бях правила преди това, внезапно се оказа възхитително, тогава той (Джон Кенеди) също бе доволен и можеше да се гордее с мен. Това бяха най-щастливите ни години.


Жаклин си спомня колко близки са били със съпруга си по време на Карибската криза през 1962-а, когато САЩ и СССР се оказват на ръба на атомната война. По онова време някои американски чиновници отпращат жените си по-далеч от заплахата, но първата лейди отказва да замине. Ако нещо се случи, всички трябва да сме тук, до теб - казва тя на президента. - Просто искам да бъда с теб и да умра заедно с теб. И децата искат същото. Това е по-добре, отколкото да живея без теб.


Жаклин си спомня също как мъжът й се пошегувал по повод вероятността да бъде убит. В разговор с американски учен, историк от Принстънския университет, Кенеди споменал наследството на президента на САЩ Ейбрахам Линкълн. Политикът се поинтересувал дали Линкълн щеше да остане в историята като най-великия държавен глава, ако не го бяха убили. Ученият отговорил отрицателно. По думите му репутацията на Линкълн неизбежно би пострадала в процеса на възстановяването на страната след Гражданската война. Спомням си, че след Карибската криза, когато всичко завърши толкова добре, Джек ми каза: Какво пък, ако някой иска да ме застреля, сега е най-подходящият момент за това, споделя бившата първа лейди.


Записите на разговора с Шлезинджър са в основата на книгата Жаклин Кенеди: исторически беседи за живота с Джон Ф. Кенеди, която излезе през седмицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във