Банкеръ Weekly

Съдби

Принципите на Марк Зукърбърг

 Марк Зукърбърг е сред най-младите милиардери в света. Неговият бизнес отдавна е надраснал обичайната социална мрежа за приятелска кореспонденция. Facebook е огромна база от лични данни, в което всички успяха да се убедят през пролетта по време на скандала с Cambridge Analytica. В 2013-а Зукърбърг обяви началото на инициативата internet.org. Целта й е да осигури достъп до интернет на милиарди хора в цял свят. "Представете си колко полезна ще бъде точната прогноза за времето за фермерите или колко ще е интересно за децата, които не разполагат с учебници, да четат електронните енциклопедии", се казва на сайта internet.org. А сега си представете колко ще се увеличи аудиторията на Facebook, когато 5 млрд. души получат достъп до интернет  благодарение на нея.

Впрочем  Зукърбърг не може да бъде упрекнат в алчност. Той се равнява по Бил Гейтс: присъедини се към инициативата Giving Pledge и планира да даде 99% от своето състояние, за да "разшири човешкия потенциал и да насърчи равенството".

"За мен Facebook винаги е означавал хората. Мнозина смятаха, че това е прищявка, краткотрайно увлечение, затова го нарекох полезно. С това исках да покажа, че създаването на мрежа и изграждането на взаимоотношения е една от основните дейности на хората и че става дума за едно актуално средство за всички времена. Когато управлявате компания, трябва да се стремите да създадете нещо полезно и вечно.

Филмите и поп културата ни дават погрешна представа как се случват нещата. Идеята, която ни хрумва като прозрение, е опасна лъжа. Този стереотип ни кара да се чувстваме неадекватни, ако не преживеем това прозрение. Той не дава на хората с добри идеи да започнат.

Добре е да бъдеш идеалист, но бъдете подготвени и да останете неразбрани. Всеки, който работи с големи визионерски концепции, може един ден да бъде наречен луд, дори да е прав. Всеки, който работи с комплекс от сложни проблеми, може да бъде обвинен в напълно неразбиране на тези проблеми, въпреки че е невъзможно да се знае всичко предварително. Всеки, който поеме инициатива, ще бъде критикуван, че върши нещо прекалено бързо, защото винаги ще има някой, който иска да го забави.

Често не правим нещо голямо, защото се страхуваме да не сгрешим. Но ако не правим нищо, пренебрегваме факта, че някои неща не са наред. Истината е, че всичко, което правим, ще се сблъска с проблеми в бъдеще. Това не бива да ни спира да започнем.

Захващайки се с големи, важни проекти, ще направим първата стъпка, за да създадем свят, в който всеки има цел. Втората стъпка е да преосмислим равенството и да дадем на всеки свобода да си поставя цели. Много от родителите ни са работили през цялата си кариера на стабилно работно място. Днес ние всички сме предприемачи, независимо дали откриваме фирма, или само работим в нея. И това е прекрасно.

Всички знаем, че постигнахме успех не само защото имахме добра идея или не само защото работехме много. Успяхме и защото имахме късмет. Ако трябваше да подкрепям семейството си, вместо да отделям цялото си време за програмиране, всичко можеше да е различно. Ако не бях сигурен, че всичко с мен ще е наред, дори ако Facebook не успее, сега нямаше да стоя тук. Нека бъдем честни, всички знаем, че ни е провървяло.

Изкуството на мениджмънта не е в това да привлечеш някакъв супермениджър с отлични решения, а да позволиш на хората да правят неща, с които не си съгласен. Това допринася за развитието на творчеството и хората чувстват, че могат да опитат нещо ново.

Искам да съм сигурен, че нашите продукти се използват за добро. В края на деня не мисля дали някой ме обвинява за нещо. Не всичко във Facebook може да бъде абсолютно правилно и добро. Става дума за хора. А хората използват инструментите както за добро, така и за зло. Това, за което очевидно носим отговорност, е да разпространяваме доброто и да направим всичко възможно, за свеждане на злото до минимум. 

Винаги казвам, че трябва да наемате само такива хора, с които самите вие бихте искали да работите. В алтернативна Вселена бих смятал за чест да работя за тези хора. Мисля, че това означава повече, отколкото да имаш външни ментори.

Нашето бъдеще е икономика на знанието. Ако свържем всички с мрежата, ние не само ще подобрим живота им, но ще подобрим и нашия, защото ще се възползваме от техните идеи и продуктивност. Да се даде възможност на всеки да се свърже е в основата на икономиката на знанието. Това не е просто нещо, което би било хубаво да се направи, а фундаментална и необходима стъпка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във