Банкеръ Weekly

Съдби

Принципите на Майкъл Блумбърг

За да плаща обучението си в Университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор, щата Мериленд, младият Майкъл Блумбърг трябвало да взима банкови кредити и да работи на паркинг. Няколко десетилетия по-късно той стана бизнесменът, който промени Уолстрийт, а след това и кметът, който преобрази Ню Йорк. 

Блумбърг започва кариерата си през 1966-а в инвестиционната банка Salomon Brothers. Отначало търгува с акции, след това оглавява отдела за информационни системи, а през 1981 г. е уволнен. Блумбърг остава без работа, но получава обезщетение от 10 млн. долара. Четири от тях инвестира в създаването на компанията Innovative Market Systems, анализираща финансовите пазари. Днес преименуваният на Bloomberg LP бизнес носи печалба от 9 млрд. долара годишно. Основната му дейност е продажбата на компютърни терминали, проследяващи поведението на финансовите пазари, за които 325 хил. потребители са готови да плащат по 20 хил. долара годишно. Със състоянието си от 50 млрд. долара, Блумбърг се нарежда сред най-богатите хора в света.

През 2000 г. той победи на изборите за кмет на Ню Йорк и остана на този пост 13 години. Блумбърг неведнъж е заявявал, че е готов да се бори и за мястото на държавния глава. Предстои да видим дали ще успее да стане вторият президент милиардер в историята на САЩ. 

 

Мениджмънтът е като ските. Ако прочетете ръководство за каране на ски, няма да станете супер скиор. Мениджмънтът се учи с времето, когато се налага да управляваш все по-голяма и по-голяма група от хора, да взимаш все повече и повече трудни решения и да живееш с тези решения.

Хората често си мислят: "О, аз съм успял в един бизнес, затова мога да преуспея във всички бизнеси". Не мисля, че това е вярно, отчасти защото всеки отрасъл изисква различни навици, и отчасти защото голяма част от успеха е свързан с баналния късмет, макар че никой не иска да го признае". 

Промените плашат. Промените може да ви струват работата. Може да ви струват отпуската. Може да ви струват приятелите и семейството, затова хората ги избягват. Но за да бъде успешна една компания, трябва да се решите на промени.

Онова, което не ми харесва в момчетата, които идват да кандидатстват за работа е, че всички казват:"Аз излекувах рака. Аз донесох мир в Близкия Изток". Стига толкова! А какво ще кажете за: "Нямах баща, майка ми беше в затвора за търговия с наркотици. Работих на три смени в McDonald's". Онзи, когото със сигурност ще наема, е човек, който се грижи за семейството си, защото ще се грижи и за другите. Някои от нас не са надарени с голям ум, затова пък са постоянни, старателни и имат добри шансове да оцелеят. Аз не съм най-умният в стаята, но никой не работи повече от мен.

Ние се конкурираме за служители с Amazon, Google, Facebook, Microsoft и няколко други компании. Опитвам се да привлека хората като им казвам: "Ако работиш за тях, ще направиш богатите още по-богати. Ела в Bloomberg - цялата печалба на компанията отива в Bloomberg Foundation за благотворителност. И второ, ако дойдеш при нас няма да си малко зъбно колело в голям механизъм, ще получиш реална отговорност".

Прави това, което харесваш най-много, а след това работи като луд.

Не съм по-умен от останалите, но мога да работя повече от тях. Уверете се че всеки ден идвате пръв на работа и си отивате последен. Това е ключът към успеха. Не се разсейвайте заради обяд или ходене до кафенето, работете. Дори не подозирате какви възможности ще се отворят пред вас. Всяка възможност, която се е откривала пред мен (а те са били твърде много), се е появявала защото съм бил на точното място в нужното време. Това е във вашите ръце. Не може да контролирате късмета, но колкото повече работите, толкова по-голям късметлия ставате.

Не е имало ден, в който да не съм искал да отида на работа, дори в дните, когато съм знаел, че ще бъда притиснат до стената, дори в деня, в който знаех, че ще бъда уволнен. Дотогава не бях уволняван, затова реших да отида и да разбера какво е.

Само вие сте отговорни за успеха или провала си. Но в същото време може да преуспеете само, ако споделяте с другите. 

В края на деня си задайте въпроса: "Променям ли живота на другите хора?" Направих първото си дарение от 5 долара за моята алма матер - университета "Джон Хопкинс", - малко след завършването си. Въпреки че отделях много трудно тези пари, продължавах да давам. И макар че днес сумите са много по-големи, усещането ми е същото. Не е задължително да си богат, за да даряваш. Може да дарявате, например, времето или уменията си. Ангажирайте се да помагате на другите. 

Никога не спирайте да учите. Най-силната дума в английския е "защо". Няма нищо по-влиятелно от безпристрастният любопитен ум. Каквато и сфера да избере, бъдете вечният студент. Светът е пълен с хора, които са спрели да учат, на тях им се струва, че знаят всичко. Със сигурно сте срещали такива и ще продължавате да срещате. Тяхната любима дума е "не". Те ще намерят милион причини да ви обяснят защо едно нещо не може или не бива да бъде направено. Не ги слушайте, не позволявайте да ви спират и не ставайте един от тях, ако искате да се реализирате и да промените света към по-добро.

Рискувайте. Животът е прекалено кратък, за да губите времето си в избягване на грешки. През 1981 г., когато бях на 39, ме уволниха от единствена постоянна работа в живота ми, която обичах. Но никога не погледнах назад. Още на следващия ден рискувах и открих бизнеса, основан на идея, която, както изглеждаше почти на всички, ще се провали. Това беше идеята, че информацията за финансовите пазари трябва да бъде достъпна на персонален компютър. И това беше още преди всички да имат компютри. През 2001 г., когато мислех да се кандидатирам за кмет, мнозина ме разубеждаваха. Бояха се, че ще се проваля. Но един човек ми каза: "Ако можеш да си представиш как произнасяш реч след поражението, защо да не пробваш?". Това беше най-добрият съвет и аз го последвах. 

За да успееш, трябва да си готов да загубиш и да имаш смелостта да рискуваш.

Да не постигнеш целта си не е най-страшното. Най-голямото поражение е да пропуснеш възможността.

Ако има Бог, когато застана пред вратите на рая, никой няма да ме спира. Ще вляза направо вътре. Заслужил съм мястото си на небето. Това не подлежи на обсъждане.

За пръв път в историята все повече хора умират от незаразни болести. Не можете да избегнете рака, но можете да намалите риска да се разболеете, може да намалите риска от инфаркт. Затлъстяването, пушенето, смъртта на пътя, търговията с оръжие - всичко това може да се предотврати.

Колкото по-бедна е една държава, толкова повече нейни граждани страдат от незаразни болести. Богатите прехвърлят лошите си навици върху бедните. 

В края на краищата капитализмът е нещо прекрасно Той кара хората да правят това, което им е изгодно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във