Банкеръ Weekly

Съдби

Принципите на Хелена Морисей

Хелена Морисей с едно от децата си.

Петдесет и две годишната Хелена Морисей е известен финансов консултант, управляващ директор на мултимилиардна инвестиционна компания, дама командор (аналог на рицарското звание за мъжете) на Ордена на Британската империя, доктор от Кеймбриджкия университет и майка на девет деца. Пред списание Time една от най-влиятелните жени на лондонското Сити разказа как съвместява работата с майчинството.   

Морисей твърди, че ако навремето някой й бе казал, че ще има девет деца и сериозна ръководна длъжност в сферата на финансите, щяла да се изсмее. Според нея, когато се опитваме да маневрираме между работата и семейния живот, е нормално да преживяваме моменти на натиск или изтощение. Много от тези усещания са в самите нас и първата крачка към управлението на това, което се случва, е да ги забележим. "Не можем да бъдем на две места едновременно - казва Морисей - всичко, което наистина можем да направим, е да се съсредоточим върху тези, с които сме в момента, и върху това, което трябва да направим". През дългогодишната си кариера тя е научила шест важни неща за баланса между работата и всичко останало:

Създайте си собствено определение за успеха

Отделете  време, за да разберете какво наистина е важно за вас, не за някой друг. Запишете си тези приоритети. Задайте си честно въпроса какво ви кара да се чувствате щастливи и реализирани - сега и в бъдеще. Живеете ли в съответствие с тези цели и приоритети? Ако отговорът е "не", значи е дошло време за промени.

Търсете помощ, когато ви е нужна

Никой от нас няма отговор на всички въпроси, затова молбата за помощ не е признак на слабост, а на сила и проява на увереност. Опитът ми показва, че хората обичат да се обръщат към тях за практическа помощ или за съвет. Ако изпитвате някакви трудности, разкажете на някого за тях - в идеалния случай на партньора си, но ако това е невъзможно, на приятел, или на съсед. На свой ред помагайте на другите с каквото можете. 

Намерете си наставник

Може би сега не сте изправени пред жизнено важен проблем, но винаги е добре да имате съветници и съюзници - както в добри, така и в лоши времена. В моята кариера съм имала няколко мъдри наставници, към които  се обръщам отново и отново, но търся и нови, с които имам точки на съприкосновение.

Научете се да слушате

Често бързам и най-много съжалявам, когато не успея да забележа, че някое от децата иска да си поговори с мен. Училищните представления и спортните игри са важни, но ако ви се налага да пропуснете някоя от тях заради по-сериозни служебни задачи, бъдете сигурни, че всичко ще е наред. Не така стоят нещата с пропуснатите моменти за важни разговори. След многобройни грешки се научих да питам първа. Когато някое от децата ми е необичайно тихо или изглежда напрегнато, просто го питам: "Искаш ли да поговорим?" След това зарязвам всичко и слушам.

Не се самоизмъчвайте

Ако правите всичко възможно, положете съзнателни усилия да не се самобичувате. Майка на вече пораснали близнаци, някога  една от най-влиятелните жени банкери в Америка, ми даде отличен съвет. Тя ми каза, че се е научила да не хаби времето си напразно, размишлявайки как биха могли да се случат нещата, ако се е държала по различен начин или е взимала други решения, докато децата й са били малки. Разбрала, че всички, включително и децата й, са били щастливи, когато тя се е наслаждавала на макар и малкото часове, прекарани вкъщи.

Това, което правите, може да вдъхнови децата ви

Най-голямата ми дъщеря Флорънс е музикант, а вече и майка на 5-месечно момченце. Веднъж журналист от национален вестник я попита как е преминало детството й край мен. Дъщеря ми отговори: "Когато майките се отдават на рожбите си, това е невероятно, но способността на жените да маневрират между работата и семейството също може да вдъхнови децата. Моята майка ми показа, че всяка жена може да се справи с това."

Facebook logo
Бъдете с нас и във