Банкеръ Weekly

Съдби

Принципите на Джеф Безос

Веднъж Джеф Безос сподели, че науката и техниката го интересували от дете. Интереса му към тях събудил неговият дядо - регионалния директор на Комисията по атомна енергия на САЩ Лоурънс Престън. Освен компютрите Джеф обичал и да чете. Именно книгите му помогнали години по-късно да се нареди сред най-богатите. На 30 Безос зарязва кариерата си на Уолстрийт и открива онлайн книжарница Amazon. Тогава офисът на компанията се намира в гараж. Днес Amazon е сред най-скъпите компании в света, като стойността й надхвърля 1 трлн. долара. Самият Безос е първия човек в историята, чието състояние надхвърли 100 млрд. долара и сега е около 150 милиарда.

Често критикуват най-богатия човек в света, че не дарява пари за благотворителност и че не се е присъединил към Giving Pledge. В отговор Безос създаде благотворителен фонд от 2 млрд. долара, които ще се харчат в помощ на бездомните семейства и откриване на предучилищни заведения в бедните райони. Впрочем скъперничеството на милиардера има известно оправдание - всяка година той продава акции на Amazon за 1 млрд. долара, които инвестира в космическата си компания Blue Origin.

Според него:

- Винаги трябва да се вписваме в бъдещето. Когато светът покрай теб се променя и когато се обръща срещу теб, когато попътният вятър започне да духа в лицето ти, трябва да се възползваш от това и да решиш какво да правиш. Защото оплакванията не са стратегия.

- Ако правите нещо интересно, винаги ще се намерят критици. Ако изобщо не понасяте критика, просто не правете нищо ново и интересно.

- Винаги избирайте цели, за които може да се каже: "Ако успея, ще бъде грандиозно".

- Успяхме да превърнем Аmazon не просто в "компания за клиента", но и да зададем нов стандарт, ориентиран към клиентите. След Втората световна война Морита сан (Акио Морита, един от основателите на Sony и неин дългогодишен шеф) поставил цел пред компанията. Той искал името й да стане синоним на високото качество, а в перспектива Япония да се превърне в синоним на високото качество. Подобна програма максимум окрилява. Искам след много години да казват за нас: "Те накараха целия световен бизнес да се върти около потребителя". Ще бъде страхотно, ако се получи. 

- Клиентите са много умни. Никога не бива да ги подценявате.

- Ако организирате нещата си правилно, няма нужда хората да се намират в една сграда, или в един град, или дори в един часови пояс, защото имате добра карта за приемане на решения.

- Рядко се задържам в настоящето. Работя над неща, които ще дадат резултат след две или три години и повечето от нашите топмениджъри правят същото. Приятелите ме поздравяват с добрите постижения за тримесечието, а аз им отговарям: "Благодаря, но тези резултати бяха подготвени преди три години". Сега работя за тримесечие, което ще бъде през 2021 година.

- Ако взимам три добри решения на ден, това е достатъчно. Уорън Бъфет казва, че е доволен ако взима три добри решения в годината.

- За мен е приоритет да спя по 8 часа... Мисля по-добре, имам повече енергия и прекрасно настроение. Като ръководител на висше звено ви плащат за малко количество висококачествени решения. Струва ли си качеството на решенията ви да е по-ниско, защото сте уморени и сте в лошо настроение? 

- Лягам си рано и ставам рано. Сутрин обичам да мързелувам. Например, обичам да чета вестник и да пия кафе. Обичам да закусвам с децата си преди да отидат на училище. Винаги насрочвам съвещанията, изискващи висок коефициент на интелигентност, преди обед. Всичко, което изисква добро обмисляне, се случва на съвещание от 10.00 часа. Към 17.00 ч. казвам: "Не мога да мисля за това днес. Нека го обмислим утре в 10.00".

- Опитвам се да науча младите сътрудници и топмениджърите на хармония в работата и в живота. Особено онези, които току що са дошли в компанията. Непрекъснато ме питат за баланса между работата и  личния ми живот. Според мен това е погрешна фраза, която предполага труден обмен. В реалността, ако съм щастлив в къщи, отивам в офиса зареден с огромна енергия. Става дума за кръг, не за баланс. И мисля, че всеки трябва да обърне внимание на това. Не бихте искали да сте онзи човек, който влиза на съвещанието и изсмуква цялата енергия в стаята. Вие просто чувствате как енергията се изпарява. Не бихте искали да сте този човек, искате да дойдете в офиса и да дадете на всеки заряд от енергия.

- Ако можете да вземете решение въз основа на анализ, направете го. Но излиза, че най-важните решения се взимат на основа на инстинктите и интуицията.

- Непрекъснато подобряваме нещата. Ако предприемачите и изобретателите следват любопитството и страстта си, те откриват нещо ново и разбират как да го направят. Но никога не са удовлетворени. Трябва да се възползвате от това. Трябва да насочите вниманието си към вашите клиенти, а не към конкурентите си. Понякога виждам компании, дори малки фирми или новоизпечени предприемачи, които обръщат повече внимание на това, което правят конкурентите им, вместо на това, което искат техните клиенти. 

- Когато в живота си имате обичащи и подкрепящи хора като Макензи (съпругата на Безос), моите родители, моя дядо и моята баба, можете да рискувате. Защото някой ще ви подкрепи. Не само материално, но и морално.

Facebook logo
Бъдете с нас и във