Банкеръ Weekly

Съдби

Принц въстана срещу рейтинга на Forbes

Списанието сложи саудитския принц Ал Уалид бин Талал на мястото му

В началото на март Forbes публикува годишната си класация на най-богатите хора в света. Често бизнесмените научават каква е стойността на активите им тъкмо от този списък. Научава го впрочем и целият свят. Това далеч не се харесва на всички милиардери - мнозина от тях биха предпочели да не привличат всеобщото внимание. Един от най-богатите хора в света, саудитският принц Ал Уалид бин Талал, обаче не е съгласен с популярната мантра, според която Парите обичат тишината. Арабският инвеститор, който заема 26-о място в рейтинга на Forbes 2013, твърди, че изданието е занижило размера на състоянието му с една трета до 20 млрд. долара.


Ал Уалид бен Талал бен Абдел Азис ал Сауд е най-известният сред над 2-те хиляди саудитски принцове. След като завършва Менло Колидж, бизнесшкола в Силиконовата долина, племенникът на крал Абдала се завръща в родината си. Принцът твърди, че е започнал своя бизнес с 30 хил. долара, които му дал неговият баща. По думите му другото, с което разполагал, били къщата му и кредит от 300 хил. долара.


Впрочем инвеститорът не споменава дали е получил пряка помощ от кралското семейство. Очевидно наследникът все пак е взел нещичко, защото през 1991 г. купува дял в Citicorp (сегашната Citigroup) за 800 млн. долара. Този пакет става основният актив на Ал Уалид. По данни на Bloomberg принцът придобива акциите по 2.98 долара всяка. Към 2007-а ценните книжа поскъпват до 42 долара, а стойността на дела на Ал Уалид надхвърля 10 млрд. долара.


Към 2007-а принцът реши да организира първично публично представяне на акциите на компанията си Kingdom Holding. На инвеститорите бяха продадени само 5% от ценните книжа. Мотиви за стъпването на компанията на борсата сякаш липсваха - Ал Уалид не се нуждаеше от допълнителни средства, нито от повишаване на ликвидността на капитала си.


Така или иначе принцът получи прозвището арабския Уорън Бъфет, с което се намеква за неговата инвестиционна проницателност. Но общото между двамата инвеститори е твърде малко - Ал Уалид има само една суперзначима инвестиция в ценни книжа - вложението в Citicorp, докато Бъфет е известен с няколко успешни сделки. Двама се различават много и в отношението си към разкоша. Бъфет например и досега живее в къща за 31.5 хил. долара, докато принцът притежава дворец за 100 милиона. Ал Уалид е известен и със своята страст към разкошните автомобили, яхти и самолети.


Общото между двамата инвеститори е единствено стремежът към прозрачност. Вярно, че Бъфет декларира всичките си доходи поради личните си убеждения (той има репутацията на един от най-честните бизнесмени) и защото това изисква законът. Мотивите на Ал Уалид обаче са съвсем други.


Имиджът е едва ли не най-важното за Ал Уалид след парите. Това пише Forbes в статия, която се превърна в своеобразен отговор на претенциите на бизнесмена. Оказа се, че пресслужбата на принца публикува съобщения след всяка среща на своя ръководител с повече или по-малко влиятелен бизнесмен или политик. А всеки журналист от известно издание, който прояви интерес към персоната на Ал Уалид, получава подарък. Неизменна част от него е наръч със списания, които някога са включили арабския предприемач в класациите си.


Бивши служители на Ал Уалид разказват пред Forbes, че първичното предлагане на акциите на Kingdom Holding също е преследвало имиджов ефект. Ако направиш компанията си публична, медиите ще пишат много за теб - обяснява мотивите на инвеститора един от бившите му сътрудници. За принца рейтингът на Forbes (както впрочем и за целия свят) е основно мерило за успешност. Затова до неотдавна Ал Уалид редовно сътрудничеше на списанието, предоставяйки му всички възможности за оценка на неговите активи.


През 2006-а Forbes установи, че състоянието на Ал Уалид е намаляло със 7 млрд. долара заради срива на акциите на Kingdom Holding. Тогава принцът се обадил на редактора Кери Долан и едва ли не през сълзи я помолил да провери още веднъж стойността на активите, надявайки се на грешка и на по-високо място в класацията.


Подобен е сценарият, който се разигра и през тази година. Принцът се опита с всички сили да докаже, че състоянието му трябва да се оценява по неговите собствени данни. В същото време редакторите на списанието установиха една любопитна закономерност - акциите на Kingdom Holding, ключовият актив на принца, няколко години подред са поскъпвали за два и половина месеца преди публикуването на рейтинга на милиардерите. Предвид затворения саудитски фондов пазар и малкото количество акции в свободно обращение (5 на сто), инвеститорът би могъл с лекота да манипулира котировките, завишавайки своето състояние.


При съставянето на рейтинга си за 2013-а Forbes решава да се фокусира върху оценката на базовите активи на Ал Уалид в компаниите Seasons, Movenpick, Fairmont Raffles, на други акции, както на неговите хотели и други недвижими имоти. Изчисленията показали, че Kingdom Holding струва 10.6 млрд. долара, тоест почти два пъти по-малко от капитализацията, разчетена по пазарните котировки. Към тази сума била добавена стойността на активите, които не влизат в Kingdom Holding, както и автомобилите, самолетите, яхтите и други предмети на разкоша. В края на краищата в изданието преценили, че състоянието на Ал Уалид не надхвърля 20 млрд. долара и му присъдили почетното 26-о място в рейтинга.


Само седмица по-късно принцът изпратил в редакцията своя финансов директор с указание да се пребори за правилната оценка на състоянието му, а именно 29.6 млрд. долара. Редакторите обаче предпочели да се опрат на собствените си сметки и променили само положението на Ал Уалид в рейтинга - дори на 26-о място той си остава най-богатият арабин.


В отговор принцът обвини Forbes в предубеденост по национален признак и настоя да бъде изключен от списъка. Ал Уалид разпространи съобщение до медиите, в което се казва, че екипът на изданието използва неправилни методи за пресмятане на стойността на активите и допуска сериозни грешки. Във връзка с това той е решил да прекъсна всякакви връзки с Forbes.

Facebook logo
Бъдете с нас и във