Банкеръ Weekly

Съдби

Приказки от Изтока през януари

Общо 56 премиерни заглавия ще бъдат показани на започващия следващата седмица Sofia MenarFilm Festival. Салоните на Люмиер, Euro Cinema, Червената къща и Dada Cultural Bar ще посрещнат любителите на киното от Близкия изток и Северна Африка. Паралелно със София фестивални прожекции ще се състоят и в Бургас, Варна, Велико Търново и Пловдив.


Филмовият маратон ще бъде открит на 16 януари в кино Люмиер с един от най-гледаните близкоизточни филми за изминалата година - палестинския Хабиби, отличен с четири награди на фестивала в Дубай, включително и за най-добър филм. В програмата е включена най-скъпата иранска продукция до момента - историческата драма По морския път на коприната, чийто бюджет надхвърля 10 млн. долара. Сред останалите заглавия от Иран са екранизацията по Тенеси Уилямс Стъклената менажерия, отличен с две награди от фестивала в Монреал, и смешно-тъжният Роднински спънки. Киното на Мароко ще бъде представено от абсолютния хит в страната за миналата година - комедията Андалусия, моя любов и предизвикателния Любов в медината, отличен с наградата за най-добър филм и наградата на публиката на кинофорума в Рабат.


В програмата има и едно класическо предложение от Тунис - Баба Азиз на ветераните Насер Хемир и Тонино Гуера. Това е един от последните проекти на Тонино Гуера, по чиито сценарии са заснети шедьоври като Амаркорд, Фотоувеличение, Забриски пойнт и Джинджър и Фред. Фестивалът ще постави фокус върху събитията в Кайро с три филма. Документалният дневник от площад Тахрир Бунтът ще има своята европейска премиера у нас. Артистичният Шумът на Кайро ще представи артсцената в египетската столица, а игралното предложение във Фокус: Кайро е Бягство от Кайро, в който са представени трудните взаимоотношения между мюсюлманин и християнка.


Късометражната програма на фестивала включва 18 заглавия, разделени в три блока - Цветята на Корана: Близък изток, Африка и Ориент. Всички те ще могат да бъдат видени в Dada Cultural Bar. Пак там на 27 януари Калина Ралева ще демонстрира калиграфски умения с къна, а на 29 ще бъде представен романът на Тахир Шах В хиляда и една нощи, чийто автор е добре познат на българските читатели от предишната си книга Къщата на халифа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във