Банкеръ Daily

Съдби

Президентът на Колумбия спечели Нобеловата награда за мир

Президентът на Колумбия Хосе Мануел Сантос получава Нобеловата награда за мир, съобщава Би Би Си.

52-годишният президент заслужи приза с подписването на мирно споразумение, което трябваше да се сложи край на 50-годишен конфликт, отнел живота на повече от 260 000 души.

Вчера Хосе Мануел Сантос заяви, че страната може да приключи половинвековния конфликт с бунтовниците от ФАРК, след като се срещна със своя водещ опонент относно споразумението, което бе отхвърлено от гласоподавателите в референдум миналата неделя. Той обяви, че признава резултатите от националното допитване, но уточни, че прекратяването на огъня между правителството и ФАРК засега остава в сила.

Сред обсъжданите кандидати за отличието тази година бяха  държавният секретар на САЩ Джон Кери, външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф и Върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини. Също така руската правозащитничка Светлана Ганушкина, работила по някои от най-наболелите проблеми в наши дни, като правата на бежанците и мигрантите, също така гръцките доброволци, помагащи на бежанците, папа Франциск и германският канцлер Ангела Меркел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във