Банкеръ Weekly

Съдби

През 1981 г. компютърната мишка се свързва с компютъра

На днешния ден през 1981 г. Xerox PARC представят компютърната мишка. PARC (Palo Alto Research Center) е научноизследователска компания със седалище Пало Алто в Калифорния (САЩ). Тя е известна с многобройните си приноси за развитието на информационните технологии. Създадена е през 1970 г. като подразделение на Xerox Corporation. До 2002 г. се нарича Xerox PARC, след което става самостоятелен филиал на Xerox, който започва да работи с различни търговски и държавни партньори. Сред многобройните научни и технологически разработки на компанията са: лазерния принтер (от 1971 г.), WYSIWYG принципа и първият WYSIWYG текстов редактор Bravo, който е предшественик на Microsoft Word, и графичния потребителски интерфейс, използващ прозорци и икони.

Мишката (от английското mouse) е периферно устройство, използвано в персоналните компютри и някои други видове компютърни устройства. Задвижва се от ръката на потребителя, предавайки информация за движението си (както и тази за натиснатите бутони, обикновено поне два - ляв и десен) на компютъра.

Първата мишка е изобретена от Дъглас Енгълбарт от Станфордския изследователски институт през 1968 г. след множество тестове. Няколко други експериментални посочващи устройства, разработени за NLS системата на Енгълбарт (oN-Line System), използват различни движения на човешкото тяло. Едно такова устройство, например, е предназначено за глава и се поставя на носа или брадичката. В крайна сметка мишката спечелва заради своята простота и практичност. Първата мишка, неудобно и обемисто устройство, използва две зъбни колелца, перпендикулярни едно спрямо друго: завъртането на всяко от колелцата предава движението по една ос. Енгълбарт получава патент на 17 ноември 1970 г. за "X-Y позиционен индикатор за дисплейна система".

Компютърната мишка за пръв път се появява с компютъра Apple Lisa през 1983 г. и има само един бутон. Може би затова до ден днешен компютрите на Apple имат еднобутонни мишки. Първоначалната идея за това посочващо устройство се появява и развива с PARC изследователския център на фирмата Xerox, където се разработва и първия графичен интерфейс. Идеята за графичен интерфейс и мишката не намират поддръжници всред шефовете на фирмата Xerox и вследствие на фирмен шпионаж първата комерсиална система е Apple Lisa, последвана по-късно от популярната Microsoft Windows.

В началото на 80-те години Стив Джобс е един от първите, които забелязва потенциала на управлявания с хардуерна мишка графичен потребителски интерфейс на Xerox PARC, което довежда до създаването на Macintosh.

Мишките биват два основни вида — оптични и механични. При оптичните се сканира повърхността под мишката, затова понякога има проблеми при използването на лъскави или шарени постелки. Допълнителното разделение е на безжични и жични мишки.

През 1998 г. Sun Microsystems снабдили с лазерни мишки техните Sun SPARCstation сървъри и работни станции. Но те не пробили на пазара до 2004 г., когато "Логитек", в съдружие с Agilent Technologies, въвели лазерната мишка с техния MX 1000 модел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във