Банкеръ Weekly

Съдби

През 1899 г. е роден Нобеловият лауреат Бертил Олин

На днешния ден през 1899 г. в Клипан, Южна Швеция, е роден Бертил Готхард Олин (на шведски Bertil Gotthard Ohlin), известен шведски икономист и политик. През 1977 г., заедно с британския икономист Джеймс Мийд, получават Нобелова награда за икономика за оригинален принос в теорията за международната търговия и теорията за движението на международния капитал.

Бертил Олин следва в Университета на град Лунд и в Стокхолмското училище по икономика. През 1923 г. получава магистърска степен по икономика в Харвард, а докторска - година по-късно в Стокхолмския университет. След две години става ръководител на катедрата по икономикс в Копенхагенския университет. По-късно се премества в Стокхолмското училище по икономикс, където работи като преподавател до пенсионирането си през 1965-а.

В годините между 1938 и 1970 г. Бертил Олин е член на Парламента на Швеция. Той е лидер на шведската Народна партия (либерална) в периода между 28 септември 1944-1967 г., когато партията е в опозиция. Бил е министър на външните работи от 1944 до 1945 г. (през Втората световна война).

Бертил Олин има значителен принос в съвременната макроикономическа теория, за която доразвива част от идеите на Дж. М. Кейнс. Но в икономикса е най-известен с теорията за основите на външната търговия. Заедно със своя сънародник Ели Хекшер разработва популярната концепция за възможностите на специализацията в международния обмен.

Според теоремата Хекшер - Олин, предимствата в търговията между страните израстват от различията в надареността с производствени фактори. Всяка държава би трябвало да изнася стоки, за чието производство използва, и то най-интензивно, по-изобилния фактор.

Този принцип за пръв път е бил огласен от Е. Хекшер в статия от 1919 г. и повторно публикуван в "Четива по теория на международната търговия" от 1949 година. В книгата си "Междурегионална и международна търговия" (1933 г.) Олин преоткрива значимостта в разположението на факторите и начина на тяхното използване във външната търговия. Тази идея по-късно вдъхновява и Пол Самуелсон в създаването на теорията за изравняването на цената на производствените фактори в резултат от интензивния международен обмен.

Бертил Олин умира на 3 август 1979 г. на 80 години в шведския град Володален.

Британският икономист Джеймс Едуард Мийд (на английски: James Edward Meade) е роден на 23 юни 1907 г. в Суонидж (Южна Англия). Завършва Кеймбриджкия университет (Тринити колидж). След това става преподавател по икономика в същия университет. Също така Джеймс Мийд е преподавал и в Лондонското училище по икономика.

Джеймс Едуард Мийд умира на 22 декември 1995 г. в Кеймбридж (Англия).

Facebook logo
Бъдете с нас и във