Банкеръ Weekly

Съдби

През 1802 г. Вашингтон е обявен за град

На днешния ден през 1802 г. Вашингтон (Washington, D.C.)е обявен за град.

Сега това е столицата на Съединените американски щати. Територията му образува Федерален окръг Колумбия, наричан често и само окръг Колумбия (District of Columbia) - единственият федерален окръг в САЩ. Градът е разположен на северния бряг на река Потомак и граничи с щатите Вирджиния на югозапад и Мериленд от другите страни. Окръгът има население от 599 657 души. Пътниците от околните предградия повишават неговото население през работната седмица до около милион.

На 16 юли 1790 г. с Резидънс актът се постановява новата столицата да бъде разположена за постоянно край река Потомак, а точната площ да бъде избрана от президента Вашингтон. Първоначалната форма на федералният окръг е квадратна с размери 16 км (10 мили) от всяка страна. На 9 септември 1791 г. "федералният град" е кръстен в чест на Джордж Вашингтон и окръгът е обявен за територията на Колумбия, използвана като поетично име за Съединените Щати по онова време. Конгресът провежда първото си заседание във Вашингтон на 17 ноември 1800 година.

Центровете на трите клона на федералното правителство на Съединените щати са разположени в окръга, както и много от националните исторически забележителности и музеи. Вашингтон е домакин на 174 чуждестранни посолства, както и седалищата на Световната банка, Международния валутен фонд (IMF), Организацията на американските държави (OAS), Интер-Американската банка за развитие, Панамериканската здравна организация (PAHO). Седалищата на други институции като профсъюзи, лобистки групи и професионални сдружения също са разположени в окръга.

Вашингтон се управлява от кмет и 13 члена на Градския съвет. Въпреки това Конгресът на Съединените щати има върховна власт над града и може да отхвърля местни закони. По тази причина жителите на окръга имат по-малко автономност, отколкото жителите на отделните щати. Окръгът

Жителите на окръга нямали право да гласуват в президентските избори до ратифицирането на Двадесет и третата поправка на Конституцията на САЩ през 1961 година.

Вашингтон е наречен на Джордж Вашингтон (George Washington, произнася се Джордж Уошингтън), първият президент на САЩ от 1789 до 1797-а. Той е бил главнокомандващ на Континенталната армия по време на Американската война за независимост (1775–1783 г.), както и председател на Конституционния конвент от 1787 година.

За ролята, която играе в осигуряването на американската независимост, Джордж Вашингтон е признат от американските правителства за една от най-значимите фигури в историята на САЩ. За разлика от мнозина революционни водачи, които се стремят да запазят спечелената власт и така се превръщат в монарси или диктатори, Вашингтон доброволно се отказва от нея. Като полага основите в създаването на най-силната и влиятелна държава в Северна Америка и света, заслужава почетната титла "баща на своята страна".

Името на окръг Колумбия пък идва от старо поетично име за Съединените щати, произлизащо от Христофор Колумб, което е излязло от употреба в началото на 20-ти век.

Много музеи и паметници на Вашингтон го правят популярно място за туристи да посетят. Тук е Капитолий или Сградата на Конгреса на САЩ. Основният камък е поставен от президента на САЩ Джордж Вашингтон на 18 септември, през 1793-а. След опожаряването ѝ по време на Британско-американската война през 1814 г., сградата е престроена, като е допълнена с две допълнителни крила и е поставен купол със статуята на Колумбия - символ на Америка. На купола е изобразен като божество първият президент на САЩ Джордж Вашингтон със 13 девици. Интересен е фактът, че по-време на събитията около Гражданската война в САЩ тогава, някои от девиците на купола са изобразени с гръб към Джордж Вашингтон, което означава, че няколко от 13-те щати не са били съгласни със решението на Джордж Вашингтон.

Капитолият е мястото, където става официалното встъпване в длъжност на президента на САЩ. Първата царемония по този повод е извършена на 4 март 1801 г. при началото на мандата на Томас Джеферсън.

По-късно, по примера на столицата на САЩ, са построени капитолии на отделните щати, като седалище на федералната или щатската законодателната власт.

Във Вашингтон е и Белият дом (The White House)- официалната резиденция, в която американският президент работи и живее със семейството си. Сегашното название на сградата е дадено през 1901 г. от президента Теодор Рузвелт, а преди това сградата е наричана Президентски дворец, Президентска къща или Седалище на изпълнителната власт.

Конгресът на САЩ (United States Congress) е висшият орган на законодателната власт в Съединените американски щати. Той е двукамарен и включва: Камарата на представителите и Сената.

Библиотеката на Конгреса (Library of Congress) е фактическата национална библиотека на Съединените щати. Намира се във Вашингтон и с колекция от повече от 138 милиона единици, включително 30 милиона книги, е най-голямата библиотека в света. Тя е основана през 1800 година с цел да обслужва нуждите на Конгреса, в чиято сграда се помещава до края на 19 век.

Facebook logo
Бъдете с нас и във