Банкеръ Weekly

Съдби

ПРЕСТЪПНИЦИ С ИМУНИТЕТ

Във Великобритания за първи път бяха публикувани данни за престъпленията, извършени от сътрудници на дипломатическите емисии в Лондон. Както стана ясно, зад елегантните фасади на чуждестранните посолства се крият пияници, търговци на наркотици и опасни престъпници, но британските власти са безсилни.
Огласените данни засягат периода 1999-2004 г., когато служители на посолствата са извършили 122 сериозни престъпления, но Англия не може да ги преследва за това. Сред тях са изнасилване, издевателства над деца, непристойно поведение, мошеничество, подкуп, съхраняване на наркотици и оръжие, твърди вестник Индепендънт.
Обвиненията включват убийство, извършено от дипломат от Колумбия, две непристойни нападения от страна на южноафриканци - едното посегателство в нетрезво състояние, а другото изнасилване и посегателство върху деца, извършени от служители на посолството на Мароко. Сътрудници на посолствата на Франция и Германия са обвинени в нападения, на индийското дипломатическо представителство - в сговор с цел кражба, на Германия - в съдействие на нелегални емигранти във Великобритания, на Доминиканската република - в мошеничество и пране на пари.
Дипломатите, техните съпруги, деца и екипите им са защитени от съдебно преследване с приетата от Англия през 1961 г. Виенска конвенция. Освен това служителите на посолствата са закриляни от закона за държавния имунитет от 1978 г., за дипломатическите привилегии, приет през 1967 г., и от закона за консулските отношения от 1968 година. Всички те правят служителите в дипломатическите представителства в Лондон неприкосновени за британското правосъдие, освен ако страната, която ги е изпратила, не ги лиши от имунитет.
Единствената санкция, която британското правителство може да наложи е да обяви служител на съответното посолство за персона нон грата, след което да го изпрати под конвой на летището, а оттам - в родината му. През 2002 г. само личната намеса на Тони Блеър принуди Колумбия да лиши от имунитет двама свои граждани, включително и един дипломат, обвинени в убийството на 23-годишния работник от Теско Дамиан Брум.
Официалните данни, които се публикуват за пръв път от министъра на външните работи на Великобритания Маргарет Бекет, показват, че автомобилите с тонирани стъкла и дипломатически номера често се управляват от служители на посолствата в нетрезво състояние. Списъкът на тези нарушители се оглавява от Русия - служителите на нейното посолство са извършили четири подобни правонарушения от общо 59, сторени от представителите на 41 страни. Второ място заема въздържателката Саудитска Арабия. Трима сътрудници от нейното посолство са карали пияни, а четвърти е обвинен в съхраняване на наркотични препарати с цел продажба. Впрочем Русия е на първо място и по съхраняване на огнестрелно и хладно оръжие, както и в непристойни нападения.
От публикуваните данни личи, че дипломати от САЩ, Швейцария и Либия също са виновни за съхраняването на огнестрелно или хладно оръжие. Служители на посолството на Нигерия пък са търгували с крадени стоки и са организирали фиктивни бракове, а анголците са обвинявани в кражби и нападение. Посолството на Зимбабве оглавява списъка на управление на автомобил без застраховка, с това на Свазиленд е обвинено в кражба на автомобили, а на Мароко - в контрабанда.
През 2003 г. Великобритания е изгонила саудитския дипломат Али ал Шамарани за опит да подкупи сътрудник на лондонската полиция. През 2004 г. английските органи на реда са обвинили посланика на Саудитска Арабия принц Турки ал Фейсал във възпрепятстване на следствието по отношение на дипломата, обвинен в развращаването на 11-годишно момиче. Саудитска Арабия отказала да лиши дипломата си от имунитет, заявявайки, че посолството ще проведе собствено разследване.
През 2000 г. дипломат от Южноафриканската република успял да избегне преследването във връзка с посегателства в нетрезво състояние спрямо две стюардеси и скандиране на расистки лозунги в самолет на компанията Саут Африка Еърлайнз, изпълняващ полет от Йоханесбург за Лондон.
През 90-те години на ХХ в. дипломатическата поща се превърнала в синоним на транспортиране на наркотици, което е принудило английското правителство да заплаши, че ще използва кучета търсачи. Но това така и не се е случило.
Сега в Лондон се намират 23 хиляди дипломати, но през 2004 г. са били извършени 11 сериозни престъпления, съобщава английското Министерство на външните работи, отбелязвайки, че Великобритания не може едностранно да променя точките на Виенската конвенция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във