Банкеръ Weekly

Съдби

Престъпления, които не биха ви хрумнали

Полумаймунките лори се радват на засилен интерес сред ценителите на екзотични животни.
S 250 70022817 a845 4767 b9db 9497d67d2945
S 250 c7385d1a 7bdd 4738 b669 f7923a9bc6cd

За да откраднеш един млн. долара, не е задължително да ограбиш банка или да задигнеш скъпоценни камъни. Практикуват се и редки престъпни специалности, за чието съществуване мнозина дори не подозират.

Фъстъчената мафия

Фургонът пред предприятието на компанията Horizon в Калифорния не предизвикал подозренията на охраната. Документите били в ред, при огледа не забелязали нищо необичайно. Малко по-късно машината напуснала фабриката с 18 тона шамфъстък, основната продукция на фабриката. В Horizon и до ден днешен не знаят къде е изчезнал товарът на стойност почти 500 хил. долара. Престъпниците се подготвили добре за операцията. Те проникнали в  базата с данни на американското транспортно министерство и проучили всичко необходимо, за да измамят бъдещите си жертви. В края на краищата полицаите успели да проследят единствено шофьора на фургона, но това не помогнало за разкриването на престъплението. Той не знаел нищо за кражбата и мислел, че изпълнява обичайна поръчка.

Всяка година в САЩ стават десетки такива престъпления. Кражбата на ядки носи многомилионни загуби, но измамените компании и превозвачи предпочитат да си замълчат.

Престъпният свят започва да се интересува от този бизнес през 2008-а. Заради финансовата криза стойността на останалите стоки спада, докато цената на ядките нараства. А и те имат редица предимства. "Ядките нямат серийни номера, не изискват активиране онлайн и не са достъпни през интернет. Такава продукция се транспортира лесно и всички улики бързо биват изядени", обяснява Скот Корнъл, експерт в застрахователната компания Travelers Insurance.

По правило престъпниците се регистрират в онлайн службата за превозвачи като реална транспортна компания и чакат поръчки. След като ги наемат, взимат стоката и после изчезват. Друг разпространен трик е прихващането на чужд товар. Крадците се появяват в склада с фалшиви документи преди законния превозвач и бързо си тръгват със стоката. Когато жертвата се опомни, вече е твърде късно - за няколко дни ядките вече може да са на друг континент. 

Животинка в панталоните

През 2010-а в Конго се разбива малък пътнически самолет. Пилотът и 19 пътници загиват, но един оцелява и разказа какво се е случило във въздуха. Виновник за катастрофата се оказва контрабанден крокодил, качен на борда в спортна чанта. Няколко минути преди инцидента рептилът се измъкнал на свобода. Стюардесата го видяла и изпаднала в паника. Тя решила да се скрие в кабината, но изплашените пътници я последвали. В резултат центърът на тежестта на самолета се изместил и той се устремил към земята.

Контрабандистите, превозващи екзотични животни, рядко попадат в толкова опасни ситуации. Впрочем дори рискът от среща с крокодил едва ли ще отблъсне хората от този бизнес. Черният пазар на диви животни се оценява на 23 млрд. долара годишно. По-изгодни от него са само наркотиците и търговията с роби и оръжие.

"Виждал съм маймуни да изскачат от куфари, птици от кутии... - спомня си Майк Озбърн, офицер от американската служба за охрана на рибните ресурси и дивите животни. - Контрабандистите стават все по-изобретателни."

Но не всичко може да се предвиди. Веднъж вниманието на митничарите от летището на Лос Анджелис било привлечено от пътник, пристигнал от Конго. Когато от куфара му излетяла райска птица, те решили да го претърсят. Така в панталоните му открили двойка дебели лори (дребни бозайници от групата на полумаймуните), а в багажа - 50 редки орхидеи. Друга контрабандистка била издадена от странно бълбукане в областта на талията. Тя криела под дрехите си 15 торбички с вода, в които плували тропически риби.

Но това са по-скоро куриозни изключения. Рискът да бъдеш заловен при опит за пренасяне на екзотични животни е много по-малък, отколкото при контрабандата на наркотици, а и наказанията не са особено тежки. Дори прочутият крадец на пеперуди Хисаеси Кодзима е прекарал зад решетките само 21 месеца. В много държави начинаещите контрабандисти не са заплашени и от кратък престой в затвора.

Ценителите плащат за малко шимпанзе до 50 хил. долара. Варан може да се купи за 30 хил. долара. Най-голямата пеперуда на земята с името птицекрилката на кралица Александра струва около 10 хил. долара. Те не могат да се придобият по законен път и интересът към тях не спада.

Крадци на пчели

Основният източник на доходи за калифорнийските пчелари не е медът, а опрашването на селскостопанските култури. Преди 30 години наемът на един кошер за месец бил 25 долара. Към 2013 г. цената нараства до 130 долара, а сега се плащат двеста и двадесет. Тоест, един пчелин може да донесе на собственика си на сезон стотици хиляди долари.

Кражбата на кошер не изисква сложно оборудване или специални умения. С това може да се справи всеки, който знае как да се държи с пчелите. По правило кошерите са разположени в селски местности, където няма хора и камери за видеонаблюдение, нищо не пречи човек да се приближи спокойно до тях с камион и да ги задигне, като рискът е почти нулев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във