Банкеръ Weekly

Съдби

ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО НА ХХI ВЕК

Наркоманите по правило не са сред най-полезните членове на обществото, но полицаите от Скотсдейл, щата Аризона, отскоро са преосмислили това схващане. Тъкмо безобидният арест на един зависим от метамфетамина младеж разкрил пред тях изцяло нова територия в най-актуалното престъпление на ХХI век - кражбата на лични данни.
Щатът Аризона, и по-конкретно мегаполисът Финикс-Скотсдейл, от години държат първото място в света по откраднати самоличности. Дори някои от служителите в споменатото полицейско управление са ставали жертва на подобно престъпление. Затова те изслушали с подчертан интерес арестувания 23-годишен младеж, когато предложил
да им покаже колко лесно става работата
За целта той просто влязъл в сайта на щатското правителство и след около три минути търсене намерил документи за развод, в които фигурирали пълните имена на двете страни, точните им адреси, номерата на банковите им сметки и копия от подписите им. С помощта на една разпространена компютърна програма и принтера на управлението младежът успял за половин час да произведе чекове на имената на злополучните разведени. Полицаите ги отнесли за проба в най-близката банка и с потрес установили, че чековете се приемат без никакви въпроси. А в щатския сайт имало още няколко хиляди общодостъпни документа, съдържащи необходимата за престъпниците информация.
Опитваме се да вървим в крак с технологията, но е трудно, защото мошениците стават все по-добри, обяснява лейтенант Крейг Кржановски, завеждащ отдела по компютърни престъпления към скотсдейлската полиция.
Кражбата на самоличности е естествена последица при една икономика, базирана основно върху свободата на информацията и кредитите. Според едно изследване на Федералната комисия по търговията през 2003-а около 10 милиона американци (един от всеки трийсет) са станали жертва на подобна измама, като общите щети се изчисляват на 48 млрд. щ. долара. Данните на частната компания Джавлин Стратеджи за миналата година показват, че броят на откраднатите самоличности е леко намалял (9 милиона), но пък
щетите вече достигат 56.6 млрд. долара
Според същото изследване за последните пет години всеки шести жител на Аризона е пострадал от крадците на лични данни. Щатските власти хвърлиха милиони долари за ограмотителни кампании, в които призовават хората старателно да унищожават старите си документи и да не предоставят личните си данни на непознати по телефона или чрез ИНТЕРНЕТ. Щатът дори въведе много по-тежки от средните за страната наказания за хора, уличени в злоупотреба с чужди лични данни. Но истинският проблем, както обясняват местни юристи, съвсем не е в законодателството. В последните години банките провеждат все по-енергични рекламни кампании и са склонни да дават заеми с все по-малко условия, а големите търговски вериги масово въвеждат незабавния, почти анонимен достъп до кредити.
Ситуацията с откраднатите самоличности е вече толкова сериозна, че през 2005-а бе проведена среща на национално ниво на прокурори, полицаи и банкови експерти по сигурността. Те измислиха най-различни предпазни мерки - като например изискването за въвеждане на ПИН-код или пръстова идентификация при всяка покупка с кредитна карта. Но всички участници в срещата бяха категорични, че сили да се справят с проблема имат само банковите мениджъри на най-високо ниво. Очевидно липсва комуникация между ръководителите на финансовите институции и собствените им отдели по сигурността - коментира бившият прокурор Брад Астровски. -
Шефовете на банките, изглежда, нямат стимул
и мотивация да се справят със случая. Предпазните мерки за тях означават сигурни разходи, а ползата е в най-добрия случай неясна.
Колкото до причините, тъкмо Аризона да е световният лидер по подобни престъпления, те са основно две: първо, рекордният брой имигранти (легални и нелегални), които приютява щатът; и второ, фактът, че това е главният център за производство на метамфетамини в Америка. Връзката между този тип дрога и кражбата на самоличности е съвсем директна, както обяснява областният прокурор Андрю Томас. Благодарение на забранения стимулант наркоманите са в състояние спокойно да се ровят с часове из стара поща и да търсят имена, номера на социални осигуровки и банкови сметки. Наркодилърите плащат с дрога за откраднатите самоличности и така не само печелят, но и по почти съвършен начин изпират парите от наркотиците, отбелязва Томас, като добавя, че над половината от всички регистрирани случаи на открадната самоличност в неговия офис са свързани с метамфетамина.
В момента най-актуалната схема
е да се копира магнитната лента от кредитната карта на жертвата върху гърба на друга кредитна карта, подчертава заместник-прокурорът от Финикс Тод Лоусън. Това е най-безопасният начин - изтъква той. - Дори касиерът в банката или магазина да се усъмни и да поиска личната карта на клиента, няма страшно, защото името в нея съвпада с това на кредитната карта. Единствено магнитната лента на гърба е подменена, за да може направените разходи да се теглят от сметката на жертвата. Самото копиране на магнитната лента се прави със същата сравнително евтина машинка, с която разполага почти всеки хотел в Америка, за да програмира електронните ключове за стаите.
Банките, компаниите за кредитни карти и търговските вериги имат една главна цел: достъпът на хората до кредити да е максимално улеснен - казва Йън Хартъл от фондацията Ай Ди Тефт, която помага на пострадалите от злоупотреба с лични данни. - Затова те отчитат кражбата на самоличност като неизбежен бизнес разход и се противопоставят на всякакви законодателни инициативи за затягане на режима. В действителност онези, които се противопоставят на мерките за ограничаване на кредитирането, не са банките, а самите потребители, възразява Неса Федис, съветник в Асоциацията на американските банкери. Замразяването на кредитите звучи като добра идея, но хората всъщност не си дават сметка какви ще са последствията от това - смята тя. - Никой не би желал банковите му операции онлайн да се удържат с 20 минути. Става дума за прост баланс между сигурност и удобство. На всичко отгоре, припомня Неса Федис, по-голямата част от
щетите от подобни измами се поемат тъкмо от банките
а не от техните клиенти.
На същото мнение са и в големите компании за кредитни карти. Във Виза например се гордеят, че загубите от този род измами са спаднали до 7 цента за всеки 100 долара (при 18 цента през 1990 година). Можем да създадем система, при която загубите да се сведат до нула, но тя няма да отговаря на изискванията на клиентите ни за бързина и удобство, споделя говорителката на компанията Розета Джоунс.
Много клиенти обаче смятат, че от кредитните институции има какво да се иска по отношение на сигурността. Боби Джо Харис, пенсиониран полицейски шеф от Финикс, е един от тях. През миналия декември при пазаруване във веригата за покупки на кредит Самс клъб Харис бил уведомен, че картата му е анулирана. Когато месец по-късно се опитал да я реактивира, разбрал, че са издали новата му карта на жена, която се представила като дъщеря му. За съжаление аз нямам дъщеря, усмихва се Харис. Жената очевидно е била измамница, която (най-вероятно в съдружие със служител на магазина) успяла да увеличи кредитния лимит на Харис от 3500 до 15 000 долара и след това направила покупки за близо 12 хиляди. При тези операции никой от кредитната компания не се сетил да се обади на титуляра по сметката. Чист късмет е, че открихме измамата сравнително рано, смята Боби Джо.
Оттогава семейство Харис срещу 220 долара годишно е абонат на ЛайфЛок - фирма, която гарантира сигурността на банковите сметки. Системата е съвсем проста - когато някоя банка или друга институция поиска да провери кредитното досие на клиент на ЛайфЛок, фирмата веднага се свързва с него, за да се убеди, че лично той е поискал кредита. За първите девет месеца след основаването си ЛайфЛок е набрала почти 109 000 абонати. С други думи, престъпниците не са единствените, които умеят да се адаптират бързо.

ТИПОВЕ КРАЖБИ НА САМОЛИЧНОСТ
Финансова - когато откраднатите лични данни (най-често - номер на банкова сметка или на социална осигуровка) се използват, за да се създаде нова кредитна линия на името на жертвата. Това може да е телефонна сметка, искания за кредитни карти или заеми, наемане на автомобил или жилище, покупки на стоки на изплащане. В тази графа попадат и измамите с фалшиви чекове.
Криминална - когато някой използва пред закона чужда идентификация. Пример: шофьор, който е спрян за преминаване на червена светлина, може да излъже полицаите, че не носи лична карта, и да им даде имената и номера на паспорта на братовчед си, да речем. Съответно глобата и съдебната призовка ще са на името на невинния братовчед. Понякога обаче тези измами касаят далеч по-сериозни закононарушения от неправилно шофиране.
Клониране на идентичност - когато престъпникът използва идентификацията на жертвата, за да си създаде нов живот. Той живее и работи, представяйки се за жертвата. Това може да включва и финансова, и криминална измама.

Facebook logo
Бъдете с нас и във