Банкеръ Weekly

Съдби

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ С КОСМИЧЕСКИ МАЩАБ

В американския щат Вирджиния през седмицата се проведе първото заседание по делото срещу американския физик Цюан Шен Шу. Той е обвинен в нерегламентирано предоставяне на секретна информация на Китай. Тази история бе квалифицирана като поредния шпионски скандал с участието на китайски преселници, но дейността на Шу трудно може да бъде определена като шпионска.
Роденият в Шанхай Цюан Шен Шу пристигнал в САЩ в началото на 80-те години, когато бил малко под четиридесетте. Още в родината си той се увличал от перспективна област на научните разработки - физика на ниските температури, която започнал да изучава в Института в град Ханчжоу. Шу продължил изследователската си работа в Америка - отначало във Вашингтонския университет, а след това в Националната ускорителна лаборатория Енрико Ферми към Министерството на енергетиката на Съединените щати.
През 1998-а Шу се преместил в град Нюпорт Нюс в щата Вирджиния. Десет години по-късно той вече е бил собственик на преуспяващата компания AMAC International с отделения в Пекин, автор е на три книги и на над сто статии по криогеника и свръхпроводимост. Нещо повече, през 2000 г. станал редактор на 45-ия том на годишния алманах Достижения на криогенната техника, което е безусловно
признание за неговата компетентност
Компанията AMAC International редовно получавала средства от Министерството на енергетиката и от NASA за провеждане на изследвания. Те били свързани най-вече с течният водород, който се смята за ефективно гориво за ракетни двигатели, но изисква дълбоко охлаждане. Така че разработките на Цюян Шен Шу и колегите му били изключително необходими на космическата агенция. Общата сума на договорите на AMAC International с министерството и агенцията достигнала 2 млн. долара.
САЩ обаче далеч не са единствената страна, заинтересована от развитието на собствена космическа програма. На 27 септември 2008-а китайски космонавт за първи път осъществи излизане в открития Космос. А два дена по-късно в Нюпорт Нюс бе арестуван Цюан Шен Ши. И макар че между двете събития няма пряка връзка, много американски медии, съобщавайки за задържането на учения, споменаваха последните космически постижения на китайците. Така те сякаш намекваха, че азиатската държава нямаше да стигне толкова далеч, ако не разполагаше със секретни технологии, откраднати от САЩ. На всичко отгоре Китай обеща през 2011-а да задейства в Космоса осемтонна научна лаборатория.
Междувременно ФБР обяви, че разполага със сведения, според които Шу е работил в полза на китайското правителство. Съдейки по информацията, събрана от агентите, физикът е консултирал китайските си колеги в областта на охлаждането на течния кислород и течния водород, а също е споделил с тях технологии, които могат да им помогнат за изпращането на тежки товари от новия космодрум на остров Хайнан (тъкмо с него се свързват китайските планове за изстрелването на ракети носители и кораби от ново поколение). През 2006-а, в телефонен разговор с китайски специалист, Шу споменал за някакъв проект, свързан с Хайнанския космодрум и го уверил, че следи хода на разработките от три години. В друг разговор ученият намекнал за значението на този проект за отбранителната промишленост. През 2007-а пък Шу имал непредпазливостта да подучи свой колега да изопачи крайните данни, за да надхитри американското законодателство, мотивирайки се с думите, че така се правят нещата във военната промишленост.
Действията на Шу са пряко нарушение
на Закона за контрол върху експорта на въоръженията, съдържащ множество ограничения за предоставянето на технологии, които могат да се използват в отбранителната промишленост на други държави. А това, че Шу е използвал в съвместната си работа с други китайци резултати от изследвания, финансирани от американското правителство (според някои сведения дори е изразходвал американски средства за работа в полза на Китай), изглежда повече от неетично.
Наред с всичко друго шефът на AMAC International беше уличен в корупция. Оказва се, че компанията му се занимавала не само с изследвания, но е изпълнявала и ролята на търговски посредник. Международният департамент, базиран в пекинския филиал на AMAC International, представлявал интересите на над 150 западни компании, заинтересовани от продажбата на свои стоки и услуги в Китай. Една от тези компании била френска (според някои данни доставяща прибори за втечняване на водорода) и Шу я представил толкова умело, че французите се сдобили с контракт за 4 млн. долара с Китай.
Както успели да изяснят агентите на ФБР, някои китайски чиновници получили от Шу подкупи в размер на почти 200 хил. долара. На свой ред ученият получил от френските предприемачи 400 хил. долара комисиона. Безусловно сделката била изгодна и за трите страни. В същото време
незаконността й е съвсем очевидна
Цюан Шен Шу се призна за виновен по всички точки на обвинението. За предоставянето на услуги в областта на отбранителната промишленост на чуждестранно правителство (за производството на ракетно гориво от водород) го заплашва десетгодишна затворническа присъда. Не е изключено да получи и още десет години за продажбата на продукти на отбранителната промишленост (в случая става дума за технически характеристики на резервоарите за течен водород). И накрая рушветите за чиновниците могат да му донесат още пет години зад решетките плюс солидна глоба.
Най-вероятно решението на съда ще стане известно на 6 април 2009-а. Съдопроизводството ще отнеме почти половин година. Китайското правителство обаче побърза да направи официално изявление, че не е получавало информация от Шу в противоречие на американските закони. Представител на министерството на външните работи на Китай пък недвусмислено намекна, че делото срещу Цюан Шен Шу е провокация. Но така и не огласи евентуалната цел на американските провокатори.

Каре
* През септември 2008-а американският учен - физик Рийс Рот, беше признат за виновен в шпионаж в полза на Китай и Иран. Той допуснал един китайски и един ирански асистент до секретна информация за разработки за военновъздушните сили на САЩ. А при едно пътуване до Китай Рот взел със себе си ноутбук, чийто диск съдържал засекретени данни.
* През тази година в Съединените щати бяха осъдени четирима души за това, че са продали секретна информация, засягаща доставката на американско оръжие за Тайван. Сред осъдените се оказаха както един тайвански търговец на мебели, така и служител на Пентагона.
* През май 2007-а в САЩ се разгоря поредният скандал с арестуването на китайски инженер, шпионирал в полза на Китай в продължение на цели 20 години. Той предал на Пекин голямо количество информация, свързана с американската отбранителна промишленост, включително и сведения, улесняващи откриването на американски подводници. Шестдесет и седем годишният шпионин Чи Мак беше осъден на 45 години лишаване от свобода, което на практика означава доживотна присъда. Още тогава представители на ФБР предупредиха, че китайските шпиони са най-активната категория тайни агенти, действащи в САЩ. Само през 2006-2007 г. заради незаконния си интерес към секретни американски технологии са били арестувани над 30 преселници от Китай. Според американското контраразузнаване пък агресивният китайски шпионаж, дейността на хакерите и кражбата на технологии представляват сериозна заплаха за националната сигурност.
* Дон Фан Чун работил в американската компания Rockwell International от 1973 година. През 1996-а тя била погълната от Boeing. Чун се пенсионирал през 2002-ра, но от 2003 до 2006 г. работил за Boeing като извънщатен консултант. Седемдесет и две годишният Чун е роден в Китай, но от няколко десетилетия е американски гражданин. Той е обвинен в икономически шпионаж. Сред проектите, за които е предавал информация на Китай, са американските совалки, военнотранспортният самолет С-17 и ракетата Delta IV.
Правителствата на някои държави са заинтересовани да се доберат до американски търговски тайни, които да им помогнат за развиването на собствена военна промишленост. Американското Министерство на правосъдието е не по-малко заинтересовано да пресече подобни опити чрез арести и съдебни процеси срещу онези, които посягат на националната сигурност, коментира задържането на Чун заместник правосъдният министър на САЩ Кенет Уейнщайн. Присъдата на възрастния шпионин все още не е обявена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във