Банкеръ Weekly

Съдби

Преследвачи на бури

Американският щат Оклахома за пореден път бе поразен от смерчове в края на месец май. Сред 18-те загинали се оказаха трима изследователи, т. нар. преследвачи на бури. Жертва на стихията стана и Тим Самарас, който се ползваше с голяма известност и авторитет сред колегите си. Хората, които го познават, твърдят, че неговата голяма страст била изучаването на торнадото. Но той винаги поставял на първо място не силните усещания, а научния интерес и стремежа да спаси човешки живот.


Сигурността преди всичко

Ловът на урагани, смерчове и други опасни природни явления е твърде разпространено каубойско забавление в САЩ, в което участват и много лекомислени любители на екстремните преживявания. Загиналият изследовател обаче принадлежи към друга категория. Бих искал хората да знаят: Тим беше учен - заяви метеорологът от CNN Чед Чайерс. - Той посещаваше местата, поразени от смерчове, за да изучи и разбере процеса на образуването на торнадото .


За сериозността и мащабите на дейността на Самарас свидетелства и фактът, че е финансиран от телевизионния канал Дискавъри и Нешънъл джеографик. Тим е постоянен участник в предаването Ловци на бури, което Дискавъри излъчва от 2009-а до 2012 година. Много други средства за масова информация също търсят експертното му мнение. Едно от качествата, които всички признават на Самарас, е изключителната му педантичност по въпросите за безопасността. Той винаги знаеше какво прави, винаги държеше всичко под контрол и винаги действаше благоразумно, затова ми е трудно да си обясня случилото се, казва колегата му Рид Тимър.


Торнадото застига Тим Самарас в петък (31 май) в района на град Ел Рено, който се намира на 40 км западно от Оклахома Сити. Стихията вече е поразила околностите на столицата на щата Оклахома, като най-много е засегнат град Мур. Мощното торнадо, което минава през него на 20 май, убива 24 човека. Вихърът е най-мощният в историята на щата и получава рейтинг EF5, или максималния бал по усъвършенстваната скала на Фуджита. Това означава, че скоростта на вятъра в торнадото надхвърля 90 м в секунда.


Любов към стихиите

Смерчът в Ел Рено е с рейтинг EF3, или скорост на вятъра от 61 до 73 м в секунда, но това е достатъчно, за да смаже автомобила на Самарас като консервна кутия. От местната служба на шерифа твърдят, че белият шевролет на изследователя е смлян с такава сила, че от него са останали едва 60 процента от първоначалния му размер. Тялото на Самарас, което е пристегнато с обезопасителен колан към шофьорската седалка, остава сред останките на автомобила. Другите двама членове на екипа му са изхвърлени от стихията извън автомобила. Загиналите спътници на Тим са неговият 24-годишен син Пол и 45-годишният Карл Янг, който в продължение на много години преследва смерчовете със Самарас-старши.


Тим Самарас е роден на 12 ноември 1957-а в Лейкууд, щата Колорадо. Ако се вярва на собствените му разкази, той избира делото на целия си живот твърде рано. Торнадото се превръща в негова страст, след като гледа филма Магьосникът от Оз на 6-годишна възраст. Като дете бъдещият самоук инженер има и друго увлечение да разглобява и сглобява с лекота всякаква битова техника.


Преди десет години едно от начинанията на Самарас му отрежда място в Книгата на рекордите на Гинес - неговият апарат фиксира в зоната на торнадо най-голямата рязка промяна в атмосферното налягане - сто хектопаскала за по малко от минута. За да извърши измерването, изследователят поставя устройството на пътя на смерча само минута и половина преди идването му. По-късно Самарас определя това торнадо около град Манчестър в Южна Дакота като най-запомнящото се в цялата му кариера.


Екипът на Самарас

Трудно е да се каже колко смерчове е наблюдавал Самарас през живота си, пък и самият той не ги брои приживе. Всяка година в сезона на торнадото Тим и неговите приятели преодоляват в преследване на бурите на 50 хил. километра. Създаденият от Самарас екип се нарича TWISTEX в съзвучие с думата twister (смерч). Но това е и абревиатура на пълното му название, което в превод означава Експеримент за оперативно събиране на метеорологични проби в зона на торнадо с помощта на измервателна техника.


Пол Самарас, единственият син на Тим и съпругата му Кейти, които имат още две дъщери, се включва в работата на TWISTEX неотдавна. Самарас-младши изпълнява работата на фотограф и видеоператор в екипа. Пол беше прекрасен син и брат, който обичаше да работи заедно с баща си. Той имаше истински талант като оператор и споделяше любовта на баща си към ураганите. Двамата заедно бяха неповторим отбор, казват негови роднини.


Приживе Пол твърди, че баща му се отнася към преследването на торнадо не само като изследовател, но и като художник. Самият Тим не крие, че всеки нов смерч неизменно го впечатлява със страховитото съчетание на красота и разрушителна мощ: Малкото момче в мен просто иска да приближи и да гледа. Вероятно по време на последния лов това детско любопитство и възхищение е надделяло над прагматизма на изследователя. Но така или иначе Смарас загива, докато се занимава с любимата си работа, което се случва само на избрани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във