Банкеръ Weekly

Съдби

ПРЕДСЕДАТЕЛСКАТА ВОЙНА В НСРТ ЗАВЪРШИ

Георги Лозанов успя да заеме председателския пост в Националния съвет за радио и телевизия точно 218 дни, след като той остана вакантен. На пети декември миналата година според ротационния принцип, по който се сменят членовете на съвета, от състава му за няколко дни излезе тогавашният председател Александър Томов. След това парламентарната група на ОДС му гласува втори тригодишен мандат. Томов обаче така и не успя да се върне на мястото си. Попречи му анулирането на четвъртия решителен тур от вота за неговото избиране. Това нещастие го сполетя заради скандала с определянето на поета Иван Бориславов за генерален директор на медията. На 9 юли (понеделник) Томов окончателно подаде оставка и бе отстранен и като временен председател. Два дни по-късно съвета оглави Георги Лозанов.
През месеците, в които нямаше постоянен шеф, бяха проведени общо седем гласувания за определянето му. Любопитното е, че четири от тях бяха спечели отстраненият Томов, но в крайна сметка председател на НСРТ стана Лозанов.
Въпреки експедитивността на съвета при избора на Лозанов, едва ли някой се заблуждава, че деветимата експерти са заровили оръжията. По-скоро бързите им действия показват, че те полагат неимоверни усилия да се нагаждат към новите условия, доколкото им позволява междуличностната неприязън. Вижда се, че членовете на съвета внимателно се вслушват в думите на хора от новото управляващо мнозинство и най-вече на Диляна Грозданова, Емил Кошлуков и Милена Милотинова. В момента депутати от НДСВ, които имат пряко отношение към медийното регулиране, подготвят общественото мнение да приеме тезата, че е необходимо да се промени радио-телевизионната нормативна уредба. Сегашният състав на съвета очевидно прави опит да се хареса на новата власт в очакване да го поканят да участва в дебатите за нов медиен закон. Дискредитираният Томов и синьото малцинство около него почти доброволно отстъпиха и дадоха път на експертите Лозанов, Светлана Божилова и Иво Драганов. А те вече неведнъж изявиха готовност да участват в писането на поправките. Но е известно, че същото желание имат поне още две експертни групи с лобита в новия парламент.
Вече бившият и.д. председател Томов се опита да разцепи численото мнозинство на президентската квота и да предизвика разкол в нея с предложението си негов наследник да е Младен Влашки. Той е единственият човек измежду враговете на Томов в съвета, с когото бившият председател има горе-долу нормални взаимоотношения. Може би защото пловдивчанинът Влашки влезе последен в НСРТ и най-малко участва в скандалите около избора на Бориславов за генерален директор на БНР. Влашки е ново лице за съвета, свикнал е да работи зад бюро и умее да се товари с работа - мотивира номинацията си Томов.
Първоначално Влашки очевидно се поблазни от идеята да оглави съвета. В понеделник (9 юли) и той подкрепи кандидатурата си и взе аванс пред другия кандидат - Георги Лозанов, благодарение на собствения си глас, прибавен към четирите от парламентарната група около експредседателя. Резултатът от 5:4 обаче бе недостатъчен, защото Законът за радио и телевизия изисква квалифицирано мнозинство при избора на председател. Очевидно осъзнал, че коалицията му с хардлайнерите ще е пагубна, във вторник (10 юли) Влашки се поправи и си направи самоотвод. Така единствената кандидатура остана тази на Лозанов, предложена от Валентина Радинска. така в сряда (на 11 юли) човекът с неизменната папийонка поведе спечели гласа на Влашки, който се оказа решаващ за победата му. Вероятно този ход ще има стратегическа стойност за новото кадрово попълване на съвета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във